Internationaal onderzoek

Of je nou lang of kort onderwijs krijgt, je hersenen verouderen even snel

28 april 2021 18:38
Illustratief beeld. Beeld © ANP

Het aantal jaren dat je onderwijs volgt, heeft geen invloed op de snelheid waarmee je hersenen verouderen. Dat schrijft een groep internationale onderzoekers. Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen opmerkelijk, omdat in het algemeen wordt aangenomen dat het volgen van meer onderwijs ertoe leidt dat de hersenen langzamer ouder worden.

Als je ouder wordt, krimpen je hersenen. De onderzoekers hebben elf jaar lang het hersenvolume van meer dan 2000 mensen tussen de 29 en 91 jaar gemeten. De hersenen van deelnemers werden in die periode maximaal drie keer gescand.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen bij Onderwijsinspectie: basis niet op orde, ommekeer nodig

De onderzoekers vergeleken de krimp van de hersenen bij mensen die voor hun dertigste hoger onderwijs hadden gevolgd met die van mensen die geen hoger onderwijs volgden. 

In het algemeen heeft iemand die hoger onderwijs heeft gevolgd ook langer onderwijs gevolgd, zegt onderzoeker Rogier Kievit, hoogleraar neurologie bij het Radboudumc in Nijmegen. "De conclusie van het onderzoek komt erop neer dat de hersenen van alle mensen uiteindelijk krimpen, maar de snelheid lijkt niet te worden beïnvloed door het aantal jaren dat je onderwijs hebt gevolgd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topfunctie op je zeventigste: ouder, wijzer maar ook fit genoeg?

Mensen die een hoge opleiding volgen, beginnen hun leven in het algemeen wel met een groter hersenvolume, zegt Kievit. "Maar de lijn gaat daarna even snel naar beneden als bij mensen met minder jaren onderwijs."

Hoe het kan dat mensen die hoger onderwijs volgden in het algemeen grotere hersenen hebben, is nog niet duidelijk. "Daar zijn we erg benieuwd naar, maar om die vraag te beantwoorden moet je mensen eigenlijk al kunnen volgen vanaf hun geboorte. Dat is technisch gezien nog toekomstmuziek."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore