Eindelijk weer iets leuks

Op het terras is het leven weer een beetje normaal: 'We hebben leuke dingen nodig'

28 april 2021 20:21 Aangepast: 29 april 2021 01:55
Blije terrasgasten vandaag op heropeningsdag.

Als koeien die weer de wei in mogen na een lange winter op stal. Zo voelen de terrasgangers in Amsterdam zich op heropeningsdag. "Eindelijk weer een beetje vrijheid."

De ogen van horecaondernemer Axel Boom zijn nog wat klein, deze vroege woensdagochtend. De eigenaar van cafés Winkel en Pequ op de Amsterdamse Noordermarkt was al om 6.00 uur uit de veren.

"Ik ben al bij de groothandel geweest, heb meubilair gesjouwd en bierfusten verwisseld. Er komt wat kijken bij het openen van zo'n terras", zegt hij terwijl hij een lange zitbank onder zijn arm neemt.

Lang wachten

Een halfjaar moesten Boom en zijn personeel wachten op dit moment. De ondernemer tuurt omhoog: een brandende zon. Hij klapt in zijn handen. "Ik weet het zeker: dit wordt een mooie dag." Of hij het bier tappen niet is verleerd? "Welnee, nooit!"

Axel bouwt zijn terras op aan de Noordermarkt. Axel bouwt zijn terras op aan de Noordermarkt.

Strenge regels

Na bijna zes maanden dicht te zijn geweest, mocht de horeca vandaag de terrassen weer openen. Niet zomaar. Er geldt een maximumaantal bezoekers aan een tafeltje en per terras zijn maximaal 50 gasten welkom.

En om 18.00 is het over en uit met de pret. "Ik snap die regels op zich wel", zegt Boom. Wat hij niet snapt? "Dat idiote gedrag van sommige feestvierders gisteren op Koningsdag, terwijl ondernemers zo hun best doen."

Vriendelijke boodschap

De horecaondernemer wil er niet te veel woorden aan vuil maken. Hij neemt liever met zijn personeel de regels nog even door. 

Als om 11 uur een iets te enthousiaste toerist het terras oploopt, krijgt hij die meteen de vriendelijke boodschap van een serveerster: wegwezen en achter de lijnen wachten.

Het terras van Winkel zat de hele dag lekker vol. Het terras van Winkel zat de hele dag lekker vol.

Historische dag

Het is vijf voor twaalf. Een groepje bezoekers heeft zich achter de linten van het terras verzameld. Ook op andere plekken in de stad vormen zich her en der rijtjes bij de terrassen. Het weer werkt goed mee.

"We moesten al zo lang wachten, dan wil je geen minuut missen", klinkt het in de wachtrij. "Een historische dag", vindt een ander het.

Eerste biertje

Klokslag 12 uur mag buurtbewoner Johan als eerste het terras van Winkel op. De terrasganger gooit zijn armen in de lucht en maakt een sprongetje. "Het voelt als een overwinning. Heerlijk vrij."

Hoe het eerste biertje smaakt? "Daar zijn geen woorden voor."

Peggy en Leonoor op het terras bij de Blaffende Vis. Peggy en Leonoor op het terras bij de Blaffende Vis.

Bier en bitterballen

Ook verderop in de Jordaan stromen de terrassen langzaam vol. 13.05 uur: de vijf zit in de klok en dus zijn bier en wijn populair. "We hebben ook wat in te halen", zeggen vriendinnen Peggy en Leonoor, die op het terras van de Blaffende Vis zijn neergestreken. 

Ze nemen het ervan. "We hebben net al ergens geluncht. Nu zitten we hier en we hoppen straks weer door." Aan tafel worden de vragen des levens uitgebreid behandeld. "Die ellendige corona zijn we even vergeten. Al houden we ons natuurlijk aan de regels", zegt Peggy. "Naar huis? Nog lang niet."

Kastelein Gerrie: 'Heerlijk om mijn gasten weer hier te zien' Kastelein Gerrie: 'Heerlijk om mijn gasten weer hier te zien'

Koningsdagdrukte

Even verderop, bij café Hegeraard, is het een groot weerzien tussen buurtbewoners. "Voor veel mensen is zo'n kroeg ook een soort tweede thuis", zegt kastelein Gerrie. "Dit is ook een stukje geluk." 

Gerrie geniet van het gepraat en het gelach op zijn terras. Het belangrijkste gespreksonderwerp? De Koningsdagdrukte. "Belachelijk dat mensen zich zo misdragen in deze tijd", vindt Gerrie. Ander populair gespreksonderwerp: vrouwen. 

Dan staat een gast op. Die heeft wat te mopperen. "Bier drink je niet op een stoel op een terras. Ik wil binnen staan, aan de toog." Maar kastelein Gerrie is duidelijk: hoe jammer ook, het mag niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroegbaas Malu houdt haar terras dicht: 'Zulke hoge besmettingen, het voelt écht niet goed'

Opengaan voelt niet goed

Veruit de meeste terrassen zijn vandaag weer opengegaan in de hoofdstad. Maar niet overal. Bij Rosereijn aan de Haarlemmerdijk blijven ze dicht. Het voelt niet goed voor het horeca-echtpaar José en Rob om nu al open te gaan.

"We hebben een heel jaar met elkaar gevochten tegen corona. Het virus is nog niet weg. De ziekenhuizen liggen nog vol. Nu weer opengaan voelt voor ons niet goed", zegt José .

"Toen Rutte vorige week zei dat het weer kon, waren wij flabbergasted. Wij vinden het echt te vroeg." Meer kroegen in het land denken daar zo over. 

Bedrijfsleider Michelle geniet van de vrolijke gasten. Bedrijfsleider Michelle geniet van de vrolijke gasten.

Even wennen

Het personeel van Winkel is over een andere uitspraak van Rutte verbaasd. "Over dat je de bitterbal maar even moet overslaan. Nou, die is de hele dag populair", lacht bedrijfsleider Michelle Borovic. 

Het is heel fijn om weer blije mensen te zien, vindt ze. "Al gaat het lezen van bestelbonnen niet meer zo snel als vroeger. Toch nog even wennen."

Terrassen leeg

Klokslag 18.00 uur. Het terras moet dicht. Bij Winkel vertrekken de klanten uit zichzelf. Dat het wat bewolkt en winderig is geworden, helpt goed mee.

Horecabaas Axel Boom maakt de balans op. "Ik heb zo'n kleine 400 klanten gehad. Een prima generale repetitie was het."

En nu? "Wat denk jij? Een biertje natuurlijk. Die hebben we wel verdiend."

Horeca Nederland is tevreden: 'Heel relaxte sfeer'

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland spreekt over een goede eerste terrasdag. "Ik hoor terug dat de terrassen, zover als het kon, lekker vol zaten. Maar er was geen sprake van overdreven, grote drukte. We horen heel goede verhalen terug."

Er was volgens Willemsen sprake van een relaxte sfeer, zonder excessen. "Klanten hebben zich, zoals we het nu kunnen beoordelen, goed aan de regels gehouden en om 18 uur waren de terrassen weer leeg. Een heel goede, eerste dag. Met topweer." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore