Handhaving 'ingewikkeld'

Terrassen zijn open: 'Gebruik je gezond verstand'

28 april 2021 10:30 Aangepast: 28 april 2021 12:37
Terrasgangers op het Leidseplein. De terrassen mogen dagelijks weer open, waarbij de coronamaatregelen van kracht zijn. Beeld © ANP

Velen hebben er naar uitgekeken: het openen van de terrassen. Om 12.00 uur was het zover. Terwijl de politie spreekt van een 'bijna onmogelijke opdracht' om de regels te handhaven, roepen burgemeesters terrasbezoekers op om 'het gezond verstand' te gebruiken.

"Ik begrijp het verlangen naar meer vrijheid. Maar het dringend verzoek blijft ook nu: hou je aan de regels. Hou nog even vol" , zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Ze doet een beroep op eigen verantwoordelijkheid. "Alleen zo kunnen we het verspreiden van het coronavirus tegengaan", laat ze weten via haar woordvoerster.

'Wij zijn sceptisch'

Ondertussen uit voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zijn zorgen. Volgens hem zijn de politie en boa’s opgezadeld met een bijna onmogelijke opdracht. "Wij zijn sceptisch over hoe handhaafbaar het is als terrassen moeten worden leeggeruimd."

Nu de terrassen open zijn, nam verslaggever Agnes de Goede een kijkje op de Noordermarkt in Amsterdam:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het terras op de komende dagen? 'Neem een trui en paraplu mee'

Van de Kamp verwacht dat net als op Koningsdag de druk in de grotere steden heel groot zal zijn en er dus problemen zullen zijn om de voorwaarden die zijn gesteld aan het heropenen van de terrassen na te komen. "Er is veel verantwoordelijkheid bij ondernemers en burgers gelegd. Maar ik geef het ondernemers te doen, om als een terras vol is al die mensen weg te sturen, na al die maanden. Ik zie het niet gebeuren."

De grote vraag is wat er dan gaat gebeuren, zegt de ACP-voorzitter. "De politie en boa’s zijn er niet om terrassen leeg te ruimen. De handhaving hiervan is een buitengewoon ingewikkeld vraagstuk."

Terrassen open, dit zijn de regels

Verplicht reserveren, zoveel mogelijk blijven zitten, contactloos betalen, binnen plassen met een mondkapje op. Dat zijn enkele van de voorwaarden waaronder de terrassen weer open mogen. Per buitenterras geldt een maximum van vijftig mensen, zo staat op rijksoverheid.nl. Entertainment op of rond het terras is uit den boze, evenals het vieren van bruiloften en feesten.

Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht. De GGD gebruikt die info voor eventueel bron- en contactonderzoek. Aan een tafel zitten maximaal twee mensen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar. Zitten aan een tafel is sowieso verplicht. Met kuchschermen ertussen mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter van elkaar staan. Tafeltjes mogen niet aan elkaar worden geschoven.

Blijven zitten is het devies, 'verplaatsen gebeurt niet onnodig'. Bezoekers mogen alleen naar binnen voor wc- of garderobebezoek, of om te betalen. Er moet dan wel een mondkapje op.

De terrassen zijn open van 12.00 tot 18.00 uur.

'Koningsdag op veel plekken te druk'

Halsema blikte ook terug op Koningsdag. Die heeft ze met gemengde gevoelens beleefd: "Het was op veel plekken te druk in de stad. De politie en ME hebben op verschillende plekken moeten ingrijpen, er was agressie en parken moesten dicht. Dat vind ik jammer en zorgelijk. Geweld tegen de politie en handhaving is onacceptabel. Maar ik heb ook voldoende plekken gezien waar de sfeer gemoedelijk was en mensen voldoende afstand hielden."

In Amsterdam zijn ongeveer de helft minder mensen aangehouden dan op een 'normale' dag, meldt een politiewoordvoerder. Gemiddeld worden per dag in de hoofdstad zo'n honderd mensen aangehouden, op Koningsdag waren dat er rond de vijftig. Dat komt volgens de woordvoerder door de drukte op straat: "Als er meer mensen op straat zijn, is er meer sociale controle en zul je minder snel een auto openbreken."

Zie ook: Boekwinkel na vijf maanden weer open: 'Werd er emotioneel van'

Het is vandaag de dag van de versoepelingen. Ook winkels zijn weer gewoon open.

De vijftig aanhoudingen hadden ook lang niet allemaal te maken met Koningsdag. Dat geldt maar voor zo'n 15 gevallen, van wie er 9 zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. De overige aanhoudingen betroffen vergrijpen als inbraak of zakkenrollen. Het aantal van vijftig aanhoudingen is opgeteld over de tijd tussen middernacht en 22.00 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore