Versoepelingen

Terrassen open, spontaan een winkel in: dit mag vanaf vandaag weer

28 april 2021 04:37 Aangepast: 28 april 2021 10:40
Een terrasje pakken? Het mag vanaf vandaag weer. Beeld © ANP

De terrassen openen weer en winkels mag je vanaf vandaag ook zonder afspraak betreden. Ondanks de onverminderd hoge druk op de zorg worden de coronamaatregelen vandaag versoepeld. Dit mag er weer.

Terrassen openen

Een kopje koffie of biertje op het terras? Na bijna een half jaar kan het vandaag weer. Wel zijn er voorwaarden. Zo zijn de terrassen alleen open tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Er zijn per terras maximaal vijftig gasten toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort.

De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke.

Avondklok afgeschaft

Ook de avondklok is sinds vanochtend 04.30 uur definitief verleden tijd. Hoe we de eerste avondklok sinds de oorlog hebben beleefd, zie je in deze video: 

Winkels open

Even naar de bouwmarkt omdat je iets vergeten bent? Dan hoef je nu géén vier uur meer te wachten op een afspraak. Kleine winkels mogen vanaf vandaag maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. Reserveren is niet nodig. 

Het kabinet doet voor de uitvoering 'een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden'. Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan. Mondkapjes blijven binnen verplicht. 

Mondkapjes blijven verplicht

Mocht het misgaan en mochten winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten. Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen. Warenmarkten mogen, zolang 1,5 meter afstand wordt gehouden, volledig open.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte heeft 'meeste buikpijn over terrassen'

Bezoek thuis 

Het maximale aantal gasten dat mensen thuis wordt geadviseerd te ontvangen gaat van één naar twee. Wel komt er een extra rem op Fieldlabs: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen.

Andere versoepelingen

Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen, en particulieren die hun rijbewijs proberen te halen mogen weer een theorie-examen afleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afgelopen week bijna net zoveel ic-opnames als week ervoor, druk op zorg onverminderd hoog

Waarom versoepelen?

Gisteren werd bekend dat het aantal ic-opnames nauwelijks afneemt. Waarom er dan toch versoepeld wordt? De samenleving snakt simpelweg naar meer ruimte, zei demissionair premier Mark Rutte er vorige week tijdens de persconferentie over:

Versoepelen gaat niet zonder risico’s, vertelde demissionair premier Rutte. "Het is en blijft een balanceeract."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore