Weekcijfers

Afgelopen week bijna net zoveel ic-opnames als week ervoor, druk op zorg onverminderd hoog

27 april 2021 15:21 Aangepast: 27 april 2021 15:29
Zorgmedewerkers bij een patiënt op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week opnieuw gestegen. Waren het er in de week van 13 tot 20 april 53.981, afgelopen week liep het aantal op tot 55.097. Op de ic's blijft het aantal coronapatiënten hoog.

De afgelopen week werden 374 nieuwe opnames op de intensive cares gemeld. Dat is nagenoeg gelijk aan de week ervoor, toen er 375 mensen op de ic werden opgenomen. In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de ic's.

Morgen gaat een aantal versoepelingen in van de coronamaatregelen, zoals het afschaffen van de avondklok en het openen van terrassen. Maar de cijfers laten voorlopig nog niet veel goeds zien.

Hoge bezetting ziekenhuizen

Zo lijkt de stijging wel uit de nieuwe weekcijfers te zijn, maar liggen de cijfers nog altijd boven de gewenste waarden en zijn hoger dan de waarden tijdens de pieken in oktober en eind december. Ook de aangekondigde en verwachte daling in de bezetting van ziekenhuis en ic's heeft zich nog altijd niet voorgedaan.

Van 21 tot en met 27 april werden 55.097 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een toename van 2 procent. Wel is dat aantal lager dan het daadwerkelijke aantal cijfers vanwege een storing, meldt het RIVM. Daardoor zijn nog niet alle recente positieve testuitslagen gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroegbaas Malu houdt haar terras dicht: 'Zulke hoge besmettingen, het voelt écht niet goed'

Intensive care

De afgelopen week werden 374 nieuwe opnames op de intensive cares gemeld. Dat is nagenoeg gelijk aan de week ervoor, toen er 375 mensen op de ic werden opgenomen. In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de ic's.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares schommelt de laatste dagen. Maandag nam het aantal met 28 af, zondag nam het juist toe met 25. Die schommelingen kunnen te maken hebben met het aantal mensen dat de ic's verlaat. Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat sommige mensen korter op de ic liggen dan andere mensen. Daarnaast is de uitstroom ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zorgelijk is de Indiase coronavariant voor Nederland?

Reproductiegetal

Het reproductiegetal van 12 april, op basis van meldingen van positieve testen, bleef met 1,05 geheel boven de 1. Het R-getal is nagenoeg onveranderd ten opzichte van de week ervoor, toen het 1,06 was. Als het reproductiegetal boven de 1 ligt, neemt het aantal mensen dat besmet raakt toe.

Het aantal besmettelijke personen is in één week tijd flink gestegen van 162.000 (12 april) naar ruim 181.000 op 19 april.

Vaccinaties

Volgens het dashboard van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zou nu 27,6% van de 18-plussers in Nederland een eerste vaccin hebben gehad. Daarmee staan we (voorbehoud op mitsen en maren van berekening) op plek 4 in Europa, na Hongarije (42,3%), Malta (40,3%) en Finland (32,6%). 7% van de 18-plussers in Nederland is volgens het ECDC-dashboard volledig gevaccineerd.

Avondklok

Vanavond en vannacht geldt voor de laatste keer de avondklok. Uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) blijkt dat het de laatste weken buiten langzaamaan drukker wordt als het donker is. Ook na 22.00 uur zijn er meer mensen in de weer.

In de afgelopen week begaf van maandag tot en met donderdag gemiddeld 2,3 procent van de Nederlanders zich op straat tussen 22.00 uur en 23.00 uur. Dat was nog 3 procent in de tweede week van januari, de week voordat de avondklok werd ingevoerd. In de afgelopen periode werd het stukje bij beetje wel drukker op straat rond deze tijd. Ter vergelijking: in de laatste volle week van maart was 1,7 procent tijdens dit uur buiten. Aan het eind van die week werd de zomertijd ingevoerd en niet veel later werd de avondklok verschoven naar 22.00 uur. De drukte nam daarna toe.

Dat was nog sterker te merken tussen 21.00 en 22.00 uur, het uur dat na 31 maart weer buiten de avondklok viel. In de afgelopen week was 6,2 procent doordeweeks tussen deze tijdstippen op straat. Dat is bijna drie keer meer vergeleken met de laatste week voordat de avondklok naar 22.00 uur werd verschoven en zelfs drukker dan in dezelfde week een jaar eerder, tijdens de eerste lockdown. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn vergelijkbare verschuivingen te zien.

Bekijk ook: Door corona wacht Dick al 1,5 jaar op nieuwe heupen

Duizenden patiënten wachten al maanden op een nieuwe heup of een nieuwe knie. Door de coronadrukte in de ziekenhuizen is de planbare zorg afgeschaald en kunnen ze niet worden geholpen. Zo ook Dick, die al 1,5 jaar op een operatie wacht.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelingen in aantocht, maar deze café-eigenaren balen – zij hebben geen terras

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore