Notulen ministerraad

Gedupeerden toeslagenaffaire schrijven brief aan Kamer: 'Wij verloren alles'

27 april 2021 15:02
Gedupeerden van de toeslagenaffaire. Beeld © ANP

De gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. De brief komt naar aanleiding van de gelekte notulen van de ministerraad. "Wij verloren alles.”

De gedupeerden hebben de notulen inmiddels ingezien en schrijven hierover. "De inhoud heeft ons in grote oproer gebracht. Uit de notulen is gebleken dat onze directe volksvertegenwoordigers, waarin wij als Nederlanders gezamenlijk een mandaat voor hebben afgegeven, heel erg zijn tegengewerkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ministerraadnotulen tonen aan: meer oog voor beeldvorming dan voor gedupeerden'

Verscheidene ministers klaagden tijdens de ministerraad op 12 juli 2019 over kritische Kamerleden van coalitiefracties, onder wie Pieter Omtzigt van het CDA en Helma Lodders van de VVD. D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nam daarin het voortouw maar hij kreeg bijval van premier Mark Rutte, CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën en D66-vicepremier Kajsa Ollongren.

Demissionair minister Wouter Koolmees (D66) weerspreekt dat het kabinet kritische Kamerleden van de coalitie het zwijgen heeft willen opleggen. "Ik en ook mijn collega's hebben nooit gezegd: je moet je mond houden, je mag geen kritische vragen stellen", zei hij in de talkshow Op1.

'Wij betaalden de prijs'

De gedupeerden zijn fel over het televisieoptreden van Koolmees. "We hebben minister Koolmees gisteren op televisie zien doen alsof de vragen van Kamerleden ervoor zorgden dat arme zielige ministers hun werk niet konden doen. Het is juist omgekeerd. De regering wist al jaren dat wij vernietigd werden, maar deed niets. Juist door die vragen werden zij eindelijk gedwongen het samen te bespreken."

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

"Wij betaalden de hoogste prijs, want we verloren werkelijk alles", gaat de brief verder. "Wij zijn in minder nette woorden volledig kapotgemaakt in een periode langer dan een decennium door de Belastingdienst, ministeries en de regering. En de regering deed alsof dat aan activistische Kamerleden lag."

Bekijk ook: Frits Wester: ministers klaagden over toon Kamerleden, zagen niet de ernst van de kritiek

Vanavond zijn de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire vrijgegeven. Politiek verslaggever Frits Wester beantwoordt drie vragen: Wat weten we nu? Wat valt op? En hoe nu verder?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore