Toeslagenaffaire

Koolmees: kritische Kamerleden nooit de mond gesnoerd

26 april 2021 23:32 Aangepast: 26 april 2021 23:54
Wouter Koolmees Beeld © ANP

Demissionair minister Wouter Koolmees (D66) weerspreekt dat het kabinet kritische Kamerleden van de coalitie het zwijgen heeft willen opleggen. "Ik en ook mijn collega's hebben nooit gezegd: je moet je mond houden, je mag geen kritische vragen stellen", zei hij in de talkshow Op1.

"We hebben wel verantwoordelijkheid gevraagd van mensen: help nou mee dingen op te lossen", vervolgde hij zijn zin. 

Ophef in de Kamer

Het kabinet publiceerde vanavond voor het eerst voortijdig de notulen van de ministerraad. Die stukken blijven normaal 25 jaar geheim, maar RTL Nieuws kreeg gisteren informatie uit de notulen in handen. Dat leidde tot ophef in de Kamer, omdat daaruit bleek dat er bewust informatie over de toeslagenaffaire voor de Kamer is achtergehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Notulen ministerraad: niet geven informatie aan Kamer en klagen over kritische Kamerleden

Uit de stukken die vanavond openbaar werden gemaakt, blijkt onder meer dat ministers zich in de ministerraad uitgebreid beklaagden over de opstelling van bepaalde kritische Kamerleden van de coalitie, onder wie CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en VVD-Kamerlid Helma Lodders. 

Samenwerking Renske Leijten

Uit de gespreksverslagen blijkt onder meer dat de D66-bewindsman 'zeer ontstemd' was over de samenwerking tussen Omtzigt en Kamerlid Renske Leijten van oppositiepartij SP. "Als je naar mijn quotes kijkt, staat er ook dat ik op zoek ben om het probleem op te lossen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie boos over inhoud notulen ministerraad, Wilders wil vervolging kabinet

Niet iedereen had die prioriteit, meent Koolmees "Medio 2019 waren we in de coalitie meer bezig met elkaar vliegen afvangen dan met het oplossen van de problemen", zegt hij. De minister noemde zichzelf 'geëmotioneerd' en 'best wel boos'. Hij vond het moeilijk dat hij de afgelopen tijd geen weerwoord kon bieden, nadat RTL Nieuws onthullingen had gedaan uit de ministerraad.

De notulen van dat overleg zijn staatsgeheim. Het kabinet doet aangifte van het lek. "Normaal gesproken blijven die notulen 25 jaar vertrouwelijk. Omdat het ook een vertrouwelijke plek moet zijn om deze problemen te bespreken", zegt Koolmees daarover. Hij vindt het ook niet zo gek dat de ministers onderling blijk geven van hun frustratie. "Die emotie moet eruit."

Bekijk ook: 'Ministers klaagden over toon Kamerleden, zagen ernst van de kritiek niet'

Vanavond zijn de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire vrijgegeven. Politiek verslaggever Frits Wester beantwoordt drie vragen: Wat weten we nu? Wat valt op? En hoe nu verder?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore