Ga naar de inhoud
'Zeer geheim'

Kabinet doet aangifte van lekken notulen ministerraad

Demissionair premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Het kabinet doet aangifte van het lekken van informatie uit de notulen van de ministerraad. Die zijn staatsgeheim, maar informatie uit notulen van een ministerraad waarin over de toeslagenaffaire werd gesproken, kwam vorige week toch bij RTL Nieuws terecht.

Uit die notulen bleek dat in 2019 bewust informatie is achtergehouden voor de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire. Het doel daarvan was om betrokken ambtenaren en politici uit de wind te houden en de affaire zo klein mogelijk te houden. Volgens premier Rutte is daarbij niks 'onoorbaars' gebeurd, maar de Tweede Kamer eiste openbaarmaking van de stukken.

Reactie RTL Nieuws

De hoofdredactie:

"RTL Nieuws heeft kennisgenomen van het besluit van het kabinet om aangifte te doen van het mogelijk delen van staatsgeheime en geheime stukken. Mocht het aan de orde zijn, dan zullen we vanuit RTL Nieuws een beroep doen op het brongeheim."

Het kabinet zegde dat toe en zette de stukken zojuist online. In een brief aan de Kamer schrijft het: "Het kabinet keurt ten zeerste af dat er, naar het zich nu laat aanzien, mogelijk sprake is geweest van het delen van als staatsgeheim, zeer geheim, gerubriceerde stukken met een nieuwsmedium en doet daarvan aangifte."

Geheime
Lees ook:
Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

Bekijk ook: Rutte over onthulling toeslagenaffaire: 'Niets vreemds gebeurd'

03:13
Nadat bekend was geworden dat er in de ministerraad was afgesproken om bepaalde informatie achter te houden voor de Tweede Kamer, zei premier Rutte dat er 'niets vreemds' was gebeurd.