Geen grote evenementen

Kunnen we ons vandaag beheersen? Gemeenten alert, maar geen extra maatregelen

26 april 2021 13:58 Aangepast: 27 april 2021 08:20
De Noordermarkt in Amsterdam tijdens een 'gewone' Koningsdag. Beeld © ANP

Grote evenementen zijn er niet, maar het blijft lastig te voorspellen hoe goed Nederlanders zich vandaag aan de coronaregels gaan houden. Gemeenten en handhavers staan paraat om eventueel in te grijpen bij excessen, maar extra maatregelen worden er vooralsnog niet genomen. "Wel monitoren we van minuut tot minuut."

Ook dit jaar moeten we Koningsdag sober vieren. Nergens zijn er grote evenementen of vrijmarkten en ook de avondklok (22.00 uur) geldt gewoon. Net als de regel dat je maximaal één persoon thuis mag ontvangen. 

Maar na 14 maanden leven met het virus én met versoepelingen in zicht, is het de vraag hoe goed we feesten en samenkomsten kunnen weerstaan.

Huisfeestjes

"Het is maar goed dat het geen 24 graden wordt", zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Ze zijn in Utrecht 'alert' maar nemen geen extra maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonnig tot en met Koningsdag, horeca heeft woensdag minder geluk

In de Domstad werken ze 'risicogestuurd'. "Dat houdt in dat we afgaan op meldingen. Bijvoorbeeld op meldingen van huisfeestjes. Mocht het nodig zijn, dan hebben we genoeg mensen achter de hand." De gemeente doet geen mededelingen over aantallen agenten en boa's. "Er kan ook deze Koningsdag weinig. Alleen voor jongeren hebben we wat spel- en sportactiviteiten in de wijken. Volgens de regels."

Parken mogelijk sluiten

Ook de andere grote steden staan ze paraat, maar er worden geen speciale maatregelen uit de kast getrokken, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. In Rotterdam zijn ze 'ontspannen maar alert'. "We hebben wel wat extra stewards in de parken die bezoekers op de regels wijzen. Maar dat doen we altijd met mooie dagen", zegt een gemeentewoordvoerder.

In Amsterdam geldt ook het 'normale handhavingsregime', laat een woordvoerder namens burgmeester Halsema weten. "Spontane feesten, samenkomsten en het organiseren van evenementen of het verkopen van spullen op straat mag niet", benadrukt de gemeentewoordvoerder.

In de hoofdstad worden wel speciale Koningsdagcirkels aangelegd in parken. Als het nodig is, kunnen parken, zoals het Vondelpark, gesloten worden. Dat gebeurde de afgelopen weken regelmatig. 

Geen extra boa's

De Nederlandse Boa Bond laat desgevraagd weten geen extra boa's in te zetten voor Koningsdag. De opsporingsambtenaren moeten er op toezien of de coronaregels worden nageleefd. "We denken dat het mee gaat vallen met de drukte. We verwachten geen grote problemen", zegt Eric Lakenman.

Waar hij dat op baseert? "Gemeenten monitoren continu. Boa's en wijkagenten houden hun oren en ogen open in de wijken. We hebben nu geen signalen dat er grote problemen worden verwacht. Doordat er geen evenementen zijn, neem je ook de verleiding weg om er op uit te gaan."

Maar 100 procent zekerheid is er niet, weet Lakenman. "Als mensen er toch een zooitje van maken, dan hebben ze alleen zichzelf er mee. Vorig jaar met Koningsdag ging het ook goed. En corona is nu niet veel anders dan toen. De ziekenhuizen liggen nog altijd vol."

Koning in Eindhoven

In Eindhoven, de stad waar de koning een bezoek zal brengen, verwachten ze ook dat inwoners hun verantwoordelijkheid nemen. "We checken wel continu hoe het in de stad gaat. Er zijn geen signalen dat er veel drukte wordt verwacht", zegt een gemeentewoordvoerder.

De koning zal op de High Tech Campus zijn, maar daar kan publiek niet bij. "Het heeft ook geen zin om te komen. Alles is op tv of online te volgen. We hebben ook allerlei onlineprogramma's. Speciale drones vliegen boven de stad, om de mooiste beelden te krijgen."

Volgens de woordvoerder is het besef onder Eindhovenaren dat de strijd tegen het coronavirus nog niet klaar is, groot. "De ziekenhuizen liggen hier nog vol. Inwoners beseffen zich dat. We zien dat mensen de laatste tijd de regels goed naleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent lintjes: deze 2828 mensen krijgen een onderscheiding

In Den Haag wordt sinds deze week wel ingezet op crowd control (het controleren van de drukte) en zijn er extra verkeersregelaars. "Op en naar Scheveningen hebben we permanent verkeersregelaars paraat staan. Het is weliswaar nog steeds fris, maar wel zonnig. Dus we zijn voorbereid op een toestroom van mensen", zegt een woordvoerder. 

Boete 

Feestgangers die zich niet kunnen beheersen, zijn gewaarschuwd. Handhavers geven eerst een waarschuwing, zegt Lakenman. "Maar relschoppers kunnen een boete verwachten. En die is niet mis.  Als je je niet aan de regels houdt kost je dat 95 euro." 

Bekijk ook: terrassen Engeland weer open

Wij moeten nog wachten tot woensdag, maar in Engeland zijn de terrassen weer open.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore