Gevoelige data misbruikonderzoek

'Misbruikslachtoffers Jehova's Getuigen vrezen heksenjacht'

26 april 2021 08:39 Aangepast: 11 mei 2021 10:59
Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. Beeld © RTL Nieuws

De Jehovah's Getuigen proberen er alles aan te doen om gesprekverslagen te bemachtigen van mensen die hebben meegewerkt aan een onderzoek over misbruik. Slachtoffers vrezen dat hun identiteit door de religieuze organisatie kan worden achterhaald, meldt Trouw.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht voerden in het onderzoek gesprekken met slachtoffers en andere betrokkenen over de manier waarop de Jehova's Getuigen incidenten met misbruik intern afhandelde.

Uit het onderzoek bleek vorig jaar dat slachtoffers zeer negatief zijn over de behandeling van hun klacht. Driekwart van de melders geeft een onvoldoende, het meest gegeven cijfer is zelfs een 1.

Intern berecht

Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van meldingen van seksueel misbruik binnen de kerk. Bij het meldpunt dat werd ingesteld kwamen honderden meldingen binnen.

De organisatie, met 30.000 leden in Nederland, geeft daders van seksueel misbruik niet aan bij de politie. Ze worden intern berecht, in zogeheten rechterlijke comités. Van die interne rechtszaken en van gesprekken van daders met ouderlingen worden verslagen gemaakt en bewaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meldpunt voor slachtoffers seksueel misbruik Jehova's Getuigen

Aan het onderzoek van de Universiteit Utrecht werkten 750 mensen mee. 300 van hen zeiden zelf misbruikt te zijn. 

De Jehovah's Getuigen proberen nu via allerlei procedures materiaal van het onderzoek op te vragen. Bij ministeries, maar ook bij de universiteit.

Heksenjacht

Als de informatie vrijgegeven worden, vrezen de deelnemers een heksenjacht. Kees van den Bos, leider van het onderzoek, zegt in Trouw dat 'het beschermen van onderzoeksdeelnemers voorop wordt gesteld'.

"Het gaat hier om heel gevoelige materie die ook geanonimiseerd herleidbaar kan zijn, omdat het om een kleine gemeenschap gaat. Mensen hebben bijvoorbeeld in hun eigen woorden gezegd wat hun is overkomen en door antwoorden met elkaar te verbinden heb je snel een vermoeden om wie het gaat. De mogelijkheid tot een heksenjacht moeten we voorkomen."

Bekijk ook: Steve werd misbruikt door Jehova's Getuige

"Het werd afgeraden om naar de politie te gaan", vertelt het slachtoffer.

Een woordvoerder van de Jehovah's Getuigen zegt in een reactie tegen Trouw dat hun verzoek zich richt op geanonimiseerde documenten. "Met volledig respect voor iedereen zijn privacy en in overeenstemming met de AVG.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore