Ga naar de inhoud
Rotterdamse haven

'Drugscriminelen infiltreren nu ook bij rederijen zoals MSC'

Een containerschip nadert de haven van Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP

Drugsbendes zijn inmiddels ook geïnfiltreerd bij rederijen. Door die corruptie wordt cocaïne op grote schaal de Rotterdamse haven binnengesmokkeld. "De corruptie in de haven beperkt zich allang niet meer tot de douane en is veel groter dan mensen denken."

Dat vertelt de districtschef van de Zeehavenpolitie, Jan Janse, vandaag in een interview met NRC. De georganiseerde misdaad heeft volgens onderzoek van de Zeehavenpolitie mensen op belangrijke plekken bij rederijen zoals MSC, Maersk, Hapag Lloyd en CMA CGM.

Recordvangst

Vorig jaar werd er een recordhoeveelheid van 48.000 kilo cocaïne aangetroffen in de Rotterdamse haven, goed voor een straatwaarde van 3.5 miljard euro. "Criminelen gaan steeds weer op zoek naar nieuwe manieren", zeiden deskundigen toen.

Voor
Lees ook:
Voor 80 miljoen euro aan coke onderschept in haven Rotterdam

Handlangers bij de rederijen zouden vooral helpen om zogenaamde 'uithalers' het haventerrein op te krijgen. Dat zijn criminelen die drugs komen ophalen die in zeecontainers is verstopt. De politie arresteerde vorig jaar honderden uithalers.

Deze uithalers laten zich volgens Janse in lege containers het haventerrein op smokkelen. "Dat kan alleen als iemand bij de rederij je helpt", legt hij uit.

Onderbezetting

De rederijen waar drugsbendes actief zijn, vervoeren veel containers vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. Niet alleen bij rederijen, maar ook bij containerterminals en transportbedrijven is 'op grote schaal' gecorrumpeerd, blijkt uit het onderzoek. 

Door onderbezetting bij de Zeehavenpolitie krijgen de autoriteiten maar moeilijk vat op het probleem, stelt Janse.

Corona
Lees ook:
Corona of niet, cocaïnevangst was nog nooit zo groot