Ga naar de inhoud
Koningsdag 17 graden 🌞

Terrassen open en het wordt nog lekker weer ook

Gaat het er woensdag weer zo uitzien? Dit is een archieffoto Beeld © ANP

Het is nu nog behoorlijk koud in Nederland, maar Koningsdag belooft dinsdag een lekkere dag te worden. Ook de dag erna, als de terrassen weer opengaan, wordt het zonnig en best warm.

Vandaag is de dag grijs begonnen. Later is er misschien nog een zonnetje, maar het blijft een droge dag. Het is met 12 graden best koud, ver onder het gemiddelde van 16 graden in deze tijd.

Maandag klaart het al aardig op, vooral in het midden en zuiden is er ruimte voor de zon. De temperatuur gaat ook een beetje omhoog. In het zuiden kan het morgen al 15 graden worden.

Niet veel wind

Op Koningsdag komt daar nog wat bij. "Misschien halen we dan in het zuiden wel 17 graden, in het midden en noorden iets lager", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar. "Ook staat er niet al te veel wind waardoor het best aangenaam is."

Feitjes over weer op Koningsdag

Sinds 2014 vindt Koningsdag op 27 april plaats. Vorig jaar, toen het net als nu ook niet kon worden gevierd vanwege corona, was het vrij warm in ons land. Het werd toen in de Bilt 20,7 graden.

De koudste Koningsdagen maakten we mee in 2016 en 2017 met een maximumtemperatuur van slechts 10,7 en 10,9 graden. In 2019 verliep de feestdag ronduit nat met bijna 9 millimeter aan regenwater.

Terrassen
Lees ook
Terrassen weer open: gaan de prijzen omhoog?

Op Koningsdag is er overigens een supermaan te zien. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld. Met het blote oog is dat verschil best lastig waarneembaar, maar het is los van wat sluierbewolking wel vrij helder.

Terrassen weer open

Ook op woensdag blijft het nog aangenaam lenteweer. Dat is goed nieuws voor de mensen die smachten naar een biertje op het terras. Vanaf die dag mogen de terrassen namelijk weer open.

Op donderdag gaan we weer terug naar rond de 10 graden. Ook de dagen daarna zit er niet bepaald lenteweer aan te komen.