Ga naar de inhoud
Grens capaciteit bereikt

Brabantse ic's waarschuwen minister in brandbrief: 'Niet langer vol te houden'

Beeld © ANP / Remko de Waal

Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen heeft een brandbrief geschreven over de situatie op de intensive cares.

De artsen waarschuwen dat 'de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt'.

In de brief (zie hieronder), ondertekend door tien intensivisten van ziekenhuizen in Brabant en een in Weert (Limburg), staat dat de werklast op de intensive cares 'al maanden enorm is' en dat ziekenhuispersoneel aangeeft 'dit niet veel langer vol te houden'.

De brief is gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, het bestuur van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De intensivisten roepen coronaminister Hugo de Jonge en voorzitter van het LNAZ Ernst Kuipers op zich 'samen met ons voor te bereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren'. De brief dateert van vrijdag 23 april.

Frits
Lees ook:
Frits Wester: 'Kabinet wil voorkomen dat versoepelingen niet doorgaan'

Het kabinet kondigde afgelopen dinsdag een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aan, zoals een gedeeltelijke opening van de terrassen en het schrappen van de avondklok. In de dagen daarna steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen en donderdag maakte het aantal coronapatiënten op de ic's de grootste stijging in twee weken door.

Gisteren nam het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen overigens voor het eerst in lange tijd flink af. Volgens het LCPS geeft die daling 'enige verlichting van de druk'.

Reactie minister Van Ark

Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark erkent in een reactie dat de druk op de zorg en de professionals heel erg hoog is. "De situatie in de ziekenhuizen heeft onze volle aandacht. We zijn continu in gesprek met de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en horen de signalen luid en duidelijk."

Van Ark wijst er op dat er tegelijkertijd een luide roep klinkt vanuit de samenleving om perspectief. "Het kabinet maakt in de besluitvorming dan ook telkens een brede maatschappelijke afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten. Het kabinet blijft de cijfers en de prognoses nauwlettend volgen."

Bekijk ook: premier Rutte in persconferentie vorige week

01:02
"Het is en blijft een balanceeract"