Ga naar de inhoud
Soms wel 25 procent duurder

Vakantieverblijven zitten deze meivakantie bomvol, en de prijzen zijn flink gestegen

Archieffoto van vakantiegangers op een bungalowpark in Zeewolde. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Nederlanders trekken er deze meivakantie massaal op uit in eigen land. Huisjes, campings en vakantieparken zitten bomvol en de prijzen rijzen de pan uit. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Vooral luxe huisjes zijn erg in trek deze meivakantie. De prijzen zijn soms wel 25 procent hoger dan in de meivakanties van afgelopen jaren.

Vijf partijen wilden aan RTL Nieuws openheid van zaken geven. Vier van hen laten weten dat de hoeveelheid boekingen en de prijzen zijn gestegen ten opzichte van eerdere jaren. Het gaat dan om Roompot, Natuurhuisje.nl, Micazu en HISWA-Recron. De vijfde partij, Center Parks, geeft aan dat het aantal boekingen minder is geworden en de prijzen niet zijn gestegen.

Deze
Lees ook:
Deze zomer op cruisevakantie? Het kan weer (als het meezit)

"Voor mei zijn alle vakantieverblijven zo goed als vol. Vooral de kust is populair", zegt Gerard Gielen, specialist omzetoptimalisatie binnen de reisbranche verbonden aan Breda University. Hij legt uit dat de prijzen stijgen door de grotere vraag omdat veel mensen in Nederland blijven voor de vakantie. Gielen: "Over het algemeen, en dan heb ik het niet alleen over de meivakantie, is een prijsstijging te zien van tien tot twintig procent ten opzichte van vorig jaar."

Een enkele keer stijgt de prijs zelfs met 25 procent. "Maar dat zijn incidentele gevallen en vaak particulieren. Vakantieparken vragen niet exorbitant veel meer", zegt Gielen.

Vrijwel alle verblijven volgeboekt

Ondanks de prijsstijging zeggen vier van de vijf partijen die RTL heeft gesproken dat ze vrijwel vol zitten voor deze meivakantie. "We leunen aan tegen een volledige bezetting. Alleen een aantal grotere woningen is nog vrij", laat een woordvoerder van Roompot weten. Bij Micazu is nog drie procent van de huisjes beschikbaar. "Dat is echt niets", zegt Micazu's woordvoerder.

In
Lees ook:
In twee uur 45.000 inschrijvingen voor proefvakantie Gran Canaria

Alleen bij Center Parks zijn de parken juist minder druk. "Deze vakantie is ongeveer 60 procent van de verblijven bezet, in plaats van 90 procent in 2019", zegt een woordvoerder. 

Mensen kiezen eerder voor een verblijf met een privésauna of een hottub, dan een accommodatie bij een subtropisch zwembad, zegt Gielen: "Die zwembaden zijn nu toch dicht, dus dat is minder interessant." Veel parken van Center Parks hebben zo'n zwembad.

Mensen willen luxere huisjes, ervaren ze bij Natuurhuisje.nl. "De huisjes met sauna's en jacuzzi zijn allemaal vol", laat een woordvoerder weten.  

Verwachte prijsstijging in de zomer

En aankomende zomer, zullen de prijzen dan ook de pan uit rijzen? "Dat is nu al begonnen", zegt Gielen. "Maar er gaan nog wel meer prijsstijgingen aankomen, is de verwachting."

Bekijk ook: Amy vierde testvakantie op Rhodos: 'Met coronaregels, maar toch genieten'

01:48
Het was genieten van zon, zee, strand, maar wel met wat beperkingen vanwege corona. Ze mocht bijvoorbeeld niet van het resort af. Maar dat ze onderdeel was van een grote test? Daar merkte ze weinig van.