Naar arme landen?

Vaccinatiebaas Van Delden: einde AstraZeneca in Nederland al in zicht

24 april 2021 08:24 Aangepast: 24 april 2021 08:38
Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca. Beeld © ANP

De miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin die Nederland na half mei geleverd krijgt, zullen waarschijnlijk voor een groot deel niet meer worden gebruikt. Dat zegt Jaap van Delden, de vaccinatiebaas van het RIVM.

De reden is dat er de komende tijd zoveel coronavaccins worden geleverd dat die van AstraZeneca al snel niet meer nodig zijn.

Mogelijke trombose

Het vaccin is minder populair vanwege de berichten over de mogelijke bijwerking van trombose. Op sommige plekken kwamen veel mensen uit de doelgroep van 60- tot 64-jarigen hun prik niet halen. In totaal ontvangt Nederland 11,7 miljoen vaccins. De niet-gebruikte worden mogelijk over armere landen verdeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

EMA herhaalt: voordelen AstraZeneca voor alle leeftijden groter dan risico

"Tot nu toe kunnen 60- tot 64-jarigen geen ander vaccin krijgen. Later dit jaar kan dit veranderen", stelt Van Delden in het AD. "Het kan straks zo zijn dat je je nog eens op één bepaalde groep richt, om daar de vaccinatiegraad te verhogen. Bij die groepen zou je veegrondes kunnen houden, waarbij je iedereen die niet gevaccineerd is nog een keertje langs gaat."

Registratie loopt achter

Van Delden geeft tegen de krant toe dat de overheid niet precies weet hoeveel prikken er tot nu toe zijn gezet, omdat de registratie van de vaccinatie bij huisartsen en in zorginstellingen fors achterloopt.

"Ja, dat is lastig. Er zit gewoon marge in dat getal, dat zou ik zelf natuurlijk ook liever anders zien. Schattingen zijn niet zo comfortabel. Je werkt liever met registraties," zegt Van Delden.

Bekijk ook - Kuipers gevaccineerd met AstraZeneca: 'Ik heb er vertrouwen in, andere zorgmedewerkers ook'

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg kreeg vandaag zijn eerste coronaprik. Hij is ingeënt met AstraZeneca. Kuipers is zelf boven de 60. Hij heeft - los van zijn leeftijd - nog steeds het volste vertrouwen in het vaccin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore