Ga naar de inhoud
Pfizer of Moderna

Nieuw advies: vaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen

Beeld © ANP

Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen corona. Dat staat in een nieuw advies dat is opgesteld door werkgroep COVID-19 & Zwangerschap, waar ook het RIVM deel van uitmaakt. 

Uit veiligheidsoverweging gold voorheen het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren.

Geen noemenswaardige bijwerkingen

"Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin", meldt de Federatie van Medisch Specialisten.

EMA
Lees ook:
EMA herhaalt: voordelen AstraZeneca voor alle leeftijden groter dan risico

Ook lijken er geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen. 

In Nederland zijn mannen en vrouwen zonder onderliggende gezondheidsklachten onder de 65 voorlopig nog niet aan de beurt voor een prik. Het gewijzigde advies heeft wel nu al gevolgen voor zwangere vrouwen die vanwege hun werk in de zorg al gevaccineerd kunnen worden.     

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt

04:58
Bron: RTL Nieuws