Schrijfster op de hoogte

Jongen (15) in België vast voor bedreigen schrijfster

23 april 2021 20:16 Aangepast: 23 april 2021 20:18
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In Vlaanderen is een 15-jarige jongen aangehouden voor het online bedreigen van vermoedelijk de 24-jarige schrijfster Lale Gül uit Amsterdam. De Nederlandse politie noemt haar naam niet in de berichtgeving, maar zegt wel dat 'de schrijfster op de hoogte is gesteld van de aanhouding in België'.

Gül wordt online bedreigd sinds haar boek Ik ga leven uitkwam. In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Sindsdien zit ze ondergedoken.

Top 10

Het boek staat al weken bovenaan in de boeken top 10. Gül werd volgens de politie al langere tijd bedreigd vanuit verschillende digitale accounts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prominenten in manifest voor bedreigde schrijfster Gül: 'Zo doen we dat hier niet'

In opdracht van Nederland hebben de Belgische autoriteiten na een rechtshulpverzoek verder onderzoek gedaan. De minderjarige verdachte heeft volgens de politie toegegeven dat hij achter onlinebedreigingen zit aan het adres van de schrijfster.

Jonge leeftijd

"Gezien de jonge leeftijd van de verdachte, zal er over hem niet meer worden prijsgegeven", zegt de politie.

Op 1 april werd al een man van 19 uit Noord-Brabant aangehouden voor bedreiging van Gül. Met behulp van digitaal specialisten wist de politie hem te traceren. Hij gebruikte afgeschermde accounts.

De politie is na de aanhouding van de 19-jarige verdachte door blijven zoeken naar andere bedreigers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse politie pakt vrouwen op voor plannen terroristische aanslag

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore