Kans op bijwerkingen

EMA herhaalt: voordelen AstraZeneca voor alle leeftijden groter dan risico

23 april 2021 17:42 Aangepast: 23 april 2021 17:59
Het kantoor van het EMA in Amsterdam. Beeld © ANP

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen voor alle volwassenen zwaarder dan het risico op bijwerkingen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA blijft na nieuw onderzoek bij die conclusie. In veel landen is het gebruik van AstraZeneca gedeeltelijk opgeschort, vanwege de kleine kans op ernstige bijwerkingen.

De balans tussen de voordelen en nadelen en pakt steeds gunstiger uit naarmate iemand ouder is, maar onderaan de streep doet het vaccin in alle leeftijdsgroepen vanaf 20 jaar meer goed dan kwaad. De leeftijdscategorie onder de 20 is niet onderzocht.

Er is een aantal gevallen bekend waarin mensen na toediening van het AstraZeneca-vaccin zeldzame vorm van ernstige trombose kregen. 

Meer risico voor vrouwen blijft onduidelijk

Tot nu toe werd deze gevaarlijke bijwerking vooral gevonden bij vrouwen onder de zestig, maar het blijft onduidelijk of vrouwen echt een groter risico lopen dan mannen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er meer vrouwen zijn gevaccineerd, omdat zij in de zorg oververtegenwoordigd zijn. 

Maar artsen en onderzoekers wijzen erop dat het vaak zo is dat vrouwen veel meer bijwerkingen krijgen dan mannen:

Ook bij andere medicijnen en vaccins zijn het met name vrouwen die bijwerkingen ervaren. Onacceptabel, vinden critici. Zij vinden dat er bij de ontwikkeling van vaccins meer rekening moet worden gehouden met het biologische verschil tussen man en vrouw.

De EMA zegt nu nog over te weinig gegevens te beschikken om daar uitspraken over te doen.  

De kans op ernstige, zeldzame trombose na een coronavaccinatie is in alle gevallen klein. Bij mensen onder de 50 werd 1 op de 50.000 gevallen bloedpropjes in combinatie met een verminderd aantal bloedplaatjes aangetroffen. Bij mensen ouder dan 50 gaat het om ruwweg 1 op de 100.000.  

Vooral onder de 50

Opvallend detail in de nieuwe gegevens is dat het risico op ernstige bijwerkingen zich dus vooral voordoet bij mensen onder de 50, en in mindere mate tussen 50 en 60. In Nederland is vorige maand besloten te stoppen met vaccineren van mensen onder de 60 met dit vaccin vanwege het risico op bijwerkingen.  

Het aantal voorkomen ziekenhuisopnames afgezet tegen het risico op ernstige bijwerkingen per leeftijdsgroep bij een hoge infectiegraad Het aantal voorkomen ziekenhuisopnames afgezet tegen het risico op ernstige bijwerkingen per leeftijdsgroep bij een hoge infectiegraad

Wat het nieuwe advies van de EMA betekent voor het Nederlandse vaccinatieprogramma, is nog niet bekend. De regering moet nu gaan bepalen wat er met deze nieuwe informatie moet gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisartsen kunnen onder voorwaarden toch AstraZeneca prikken onder de 60, zegt artsenvereniging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore