Advies overgenomen

Veel besmettingen in de kerk? Vanaf nu mag gemeente de deuren sluiten

23 april 2021 15:23 Aangepast: 23 april 2021 15:46
De kerk in Staphorst. Beeld © ANP

Ook kerken, moskeeën en andere godsdienstige gebouwen moeten tien dagen dicht als dat kan helpen een coronabrandhaard te bestrijden. Dat heeft het kabinet besloten na een advies van de Raad van State.

Het kabinet gaf al eerder aan dat het in de wet wil vastleggen dat gemeenten bedrijven, winkels, restaurants, hotels en cafés tien dagen mogen sluiten als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Nu krijgen gemeenten de bevoegdheid om ook kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten. 

Grondwet

Tot vandaag wilde het kabinet die regel niet laten gelden voor 'levensbeschouwelijke gebouwen', vanwege het recht op godsdienstvrijheid. Dat recht is in de grondwet vastgelegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afschuw over belagen journalisten bij kerken Urk en Krimpen

Maar de Raad van State was het daar niet mee eens en vond de redenering van de regering 'niet overtuigend', zo valt op de site te lezen. De raad stelde dat het uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat een publieke of besloten plaats gesloten kan worden als er veel besmettingen plaatsvinden, omdat dat leidt tot een gevaar voor de volksgezondheid.

Mee eens 

Maar, zo zegt de raad: dat uitgangspunt zou óók moeten gelden wanneer de brandhaard in bijvoorbeeld een moskee, kerk of synagoge is. De Raad van State is een onafhankelijke adviseur die geregeld adviezen uitbrengt aan de regering en het parlement over bijvoorbeeld wetten. 

Het kabinet is het daar nu mee eens en nam het advies over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreigbrief bezorgd bij kerk die openging ondanks coronamaatregelen

Kerken en andere godsdienstgebouwen behoorden al eerder tot de uitzondering. Toen de mondkapjesplicht werd ingevoerd, werd voor kerk en moskeeën een uitzondering gemaakt

Vorig maand ontstond er ophef rondom de kerk in Urk, die besloot de coronamaatregelen helemaal los te laten. Er ontstonden opstootjes bij de kerk, zoals in deze video te zien is:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore