Helpt een vliegverbod?

Wekelijks landen hier meer dan 20 vluchten uit brandhaarden India en Brazilië

23 april 2021 18:37 Aangepast: 23 april 2021 19:04
De coronateststraat op Schiphol Beeld © ANP

India en Brazilië vormen op dit moment de grootste coronabrandhaarden ter wereld. Vooral in India stijgt het aantal besmettingen per dag tot recordhoogte. Toch landen er wekelijks op Schiphol nog altijd meer dan 20 vluchten uit deze landen. Hoe erg is dat?

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen geldt er al een inreisverbod voor passagiersvluchten uit India en Brazilië. Dat betekent dat er geen vliegtuigen vol met passagiers op Schiphol mogen landen. 

Toch landen er deze week alleen al op Schiphol in totaal 23 vluchten uit beide landen, vooral met goederen, maar ook met passagiers.

Hoe kan dat?

Uitzonderingen

Voor sommige reizigers kan een uitzondering worden gemaakt, bijvoorbeeld voor zakenreizigers, studenten of zogenoemde langeafstandsgeliefden. Daar zijn wel regels aan verbonden. Voordat zij op het vliegtuig naar Nederland stappen, moeten ze twee keer een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Na aankomst moeten ze in ieder geval vijf dagen in quarantaine gaan tot zij een negatieve test afleggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge vindt vliegverbod India nu niet nodig

Maar D66-Kamerlid Jan Paternotte is bang dat die regels niet genoeg zijn. Hij heeft aan minister de Jonge gevraagd om niet alleen een inreisverbod, maar ook een vliegverbod vanuit India in te stellen. Ook Partij voor de Dieren is voorstander van een vliegverbod. 

Bij een vliegverbod is in principe alleen vrachtverkeer mogelijk. Maar ook daarbij kunnen nog steeds uitzonderingen gemaakt worden voor passagiers aan boord, zoals luchtvaartcrew, medisch personeel of personeel van boorplatformen.

Demissionair minister Hugo de Jonge ziet zo'n vliegverbod niet zitten. Hij vindt het inreisverbod met de dubbele testverplichting (72 uur voor de vlucht een PCR-test en 4 uur voor vertrek een sneltest) voldoende. 

Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel liet gisteren aan Kamerleden weten dat een verbod op vluchten uit India ook wat hem betreft niet nodig is, zolang passagiers maar getest worden en na aankomst in quarantaine gaan.

Boete

Maar precies daar, bij die quarantaine, wringt de schoen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat reizigers uit Nederland zich slecht aan de quarantaineregels houden.

Daarom heeft het kabinet vorige week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de quarantaine voor reizigers uit gebieden met 'zeer hoog risico', zoals India en Brazilië, te verplichten. Wie zich daar niet aan houdt, kan dan een boete van van 435 euro krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zorgelijk is de Braziliaanse coronavariant voor Nederland?

Maar hoeveel zorgen moeten we ons überhaupt maken over buitenlandse mutaties zoals de Braziliaanse, of die uit India? Uit de laatste cijfers blijkt namelijk dat verreweg de meeste Nederlanders besmet zijn met de Britse variant (ruim 93 procent). 

Minder hard dan gedacht

"De verspreiding van die Braziliaanse variant gaat tot nu toe minder hard dan we hadden gedacht, " laat een woordvoerder weten. Tot nu toe is namelijk slechts 1,44 procent van de Nederlanders met de Braziliaanse variant besmet. Eerder schatte het RIVM in dat het percentage in deze maand veel hoger zou liggen.  

Indiaase variant nog niet op de lijst

De Indiase variant komt nu nog helemaal niet in ons land voor, maar volgens het RIVM is dat een kwestie van tijd. Een inreis- of vliegverbod zal volgens het instituut de komst van de Indiase variant nooit helemaal tegen kunnen houden.

Daarnaast wordt er momenteel nog onderzoek gedaan naar hoe gevaarlijk en besmettelijk die Indiase mutatie eigenlijk is, want ook dat is nog niet duidelijk. Het RIVM zegt deze variant wel goed in de gaten te houden. 

Volgende week behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel over de verplichte thuisquarantaine voor reizigers uit hoogrisicogebieden. Het kabinet mikt erop de maatregel uiterlijk half mei in te voeren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore