Iets minder dan gisteren

RIVM meldt 9292 nieuwe besmettingen, artsen maken zich zorgen

23 april 2021 15:18 Aangepast: 23 april 2021 15:47
Personeel op de intensive care van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld © ANP

De afgelopen 24 uur werden er 9292 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er iets minder dan gisteren. Toen werden er 9648 besmettingen gemeld.

Hoewel de maatregelen op 28 april worden versoepeld, is in de ziekenhuizen code zwart in zicht. Dat zegt intensive care-arts Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten.

De arts zegt zich grote zorgen te maken over de cijfers van de afgelopen dagen: "Als het aantal opnames zo doorgaat verwachten we volgende week al met code zwart te maken te hebben", vertelt Gommers in de podcast. Bij code zwart kan niet iedereen meer behandeld worden op de intensive care. Een speciale commissie moet dan beslissen wie er als eerste geholpen moet worden.

Nog 170 ic-bedden

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) liggen er momenteel 837 coronapatiënten op de intensive care, bijna 50 meer dan een week geleden. Landelijk zijn er nog zo'n 170 ic-bedden beschikbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees het liveblog:

Advies in VS: start weer met gebruik Janssen-vaccin

Bovendien worden in veel ziekenhuizen operatiekamers gesloten vanwege het toenemend aantal coronapatiënten. Daardoor moeten operaties worden uitgesteld. Zo ook in het Erasmus MC in Rotterdam. Gommers: "Na de eerste golf wilden we dat dit niet meer zou gebeuren. Maar zo dicht bij code zwart als nu zijn we nog niet geweest."

Toch versoepelingen, met 'buikpijn'

Hoewel de cijfers er de afgelopen dagen niet goed uitzien, worden er volgende week een aantal maatregelen versoepeld. Zo wordt onder meer de avondklok opgeheven. In de week dat de avondklok werd ingevoerd, werden er gemiddeld zo'n 5300 besmettingen per dag vastgesteld, bijna de helft minder dan nu.

Ook de terrassen mogen vanaf volgende week woensdag overdag open. Demissionair premier Mark Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer 'buikpijn' te hebben van die versoepeling, 'omdat we het heel spannend vinden wat we doen'.

De hoop van het kabinet is gevestigd op modellen van het RIVM. In die modellen is te zien dat de instroom in het ziekenhuis af lijkt te vlakken, en binnenkort waarschijnlijk zal dalen. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle hens aan dek op de ic's, maar kabinet besluit te versoepelen: dit is waarom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore