Ongemakkelijk

Duitse topturnsters dragen 'te bloot' pakje niet meer: 'Een dappere stap'

23 april 2021 14:28 Aangepast: 23 april 2021 15:57
Sarah Voss in haar nieuwe outfit. Beeld © EPA

Een opvallend statement op het EK turnen: Duitse turnvrouwen weigeren nog langer in een hoog opgesneden turnpakje op een wedstrijd te verschijnen. "Ik snap dat ze het gevoel van veiligheid willen vergroten", zegt een Nederlandse topturnster.

Wie naar turnwedstrijden kijkt, ziet sinds jaar en dag hetzelfde beeld: vrouwen in een strak, hoog opgesneden outfit. Bij de mannen is dit overigens niet zo, die zijn op veel onderdelen in een lange sportbroek te zien.

Maar gisteren gebeurde er iets opvallends: op de openingsdag van het EK in Basel verscheen de Duitse topturnster Sarah Voss (21) in een zogenoemde 'unitard': een wedstrijdpak met lange pijpen.

Te bloot

Twee landgenoten van haar hebben inmiddels haar voorbeeld gevolgd. Voss zegt tegen de Duitse omroep ZDF zich in haar oude pak te bloot te voelt. "Als klein meisje vond ik zo'n strak pakje niet zo erg. Maar toen de puberteit begon, en ik ongesteld werd, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen."

Trainen doen ze al niet meer in zo'n pakje. "En waarom zouden we ons ook niet op ons gemak mogen voelen tijdens wedstrijden?"

Sarah Voss vorig jaar in Milwaukee. Sarah Voss vorig jaar in Milwaukee.

Haar actie kan op veel lof rekenen. "We zijn ook rolmodellen voor jonge sporters." Voss wil daarom iedereen aanmoedigen 'om in alle opzichten voor zichzelf op te komen'. "Vooral als je je ongemakkelijk voelt."

Volgens de internationale kledingvoorschriften is het al jaren toegestaan om met zo'n pak te turnen. Toch waagden turnsters zich hier nog niet aan. 

Internationale regels

"Het mag al een jaar of twaalf", zegt Jitske Vasbinder, teammanager van de Nederlandse turnploeg, tegen RTL Nieuws. Zij is ook internationaal jurylid. "Het is dapper dat deze turnster nu deze stap zet. Mooi om te zien dat ze voor zichzelf opkomt. Ik denk dat dit een deur opent voor andere sporters, dat het echt kan en positief wordt ervaren."

De vraag waarom het niet eerder is gebeurd, vindt Vasbinder lastig om te beantwoorden. "Ik probeer mezelf in te denken waarom. Als je allemaal een oranje T-shirt draagt, en je wilt zelf een rode dragen, dan moet je zelfverzekerd zijn om dat ook echt te doen."

Sara van Disseldorp in actie in 2019. Sara van Disseldorp in actie in 2019.

Zijn turnsters bang puntenaftrek te krijgen? "Volgens de regels zou dat niet mogen, een goed jurylid kijkt alleen naar wat een turnster doet en niet hoe ze eruit ziet."

De 17-jarige topturnster Sara van Disseldorp legt uit dat een kort pakje dragen tijdens een wedstrijd 'gewoon de norm is'. "Maar ik denk wel dat er meer turnsters gaan volgen, die zich er ook prettiger bij voelen."

Leeftijd

Ze begrijpt goed waarom de Duitse turnsters deze stap maken. De gemiddelde leeftijd van topturnsters gaat omhoog, en je lichaam verandert. "De vraag is of je altijd een kort pakje wilt blijven dragen, en het beeld uitstralen dat er veel van je lichaam blootgesteld wordt."

Turnmanager Jitske Vasbinder ziet de sport steeds volwassener worden. "De turnsters op het EK zijn gemiddeld 19, de Nederlandse turnsters zelfs 25 jaar. Op een bepaalde leeftijd snap ik dat je geen kinderpakje meer wilt dragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schandaal Brits turnen: 'Systematisch fysiek en psychologisch misbruik'

Tijdens een wedstrijd wil je volgens Oranjeturnster Van Disseldorp als topsporter niet bezig zijn met camera's en fotografen. "Er kijken veel mensen mee, en het kan zijn dat je op tv in beeld komt op een manier die je niet wilt, of dat er foto's vanuit een bepaalde hoek genomen worden. Dat moet tijdens een wedstrijd niet in je achterhoofd gaan zitten, daar wil je niet over nadenken."

Bovendien speelt ook mee dat de turnwereld onder een vergrootglas ligt, vanwege verhalen over grensoverschrijdend gedrag. "Veiligheid staat voorop. Door zo'n pak te dragen vergroot je het gevoel van veiligheid."

Sara van Disseldorp. Sara van Disseldorp.

Maakt het iets uit voor de sportieve prestatie, zo'n outfit met lange pijpen? "Er moet gekeken worden naar het materiaal van zo'n pak, vind ik. Een coach of jury moet wel goed kunnen zien dat bijvoorbeeld je knieën recht staan bij een oefening. Verder maakt het denk ik voor de jury vrij weinig uit. Het kan zelfs zijn dat je een voordeel hebt in zo'n pak. Zwart kleedt mooi af, en de lijnen zien er snel mooier uit."

Verschillende meningen

Van Disseldorp sluit niet uit ook ooit over te stappen naar een unitard, maar nu nog niet. "Ik hoef voor mezelf niet voorop te lopen, en ben ook benieuwd wat andere mensen ervan vinden."

De turnsters spreken onderling met elkaar over het dragen van een lange broekpak. "De meningen zijn verschillend, maar vooral op het gebied van hoe mooi we het pak vonden."

Regels in Nederland soepeler

Volgens Jitske Vasbinder zijn de regels in Nederland nog wat soepeler dan internationaal. Sinds 2018 geldt dat turnsters een turnbroek aan mogen hebben tijdens een wedstrijd, 'mits nauwsluitend en passend bij de bovenkleding. Het moet voldoen aan sportieve veilige en esthetische principes'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore