Ga naar de inhoud
No-show

Huisarts gooit 60 vaccins AstraZeneca weg: 'Opkomst onvoorstelbaar laag'

Links de prullenbak met de weggegooide vaccins. Rechts: het 'optrekken' van een vaccin. Beeld © Twitter / ANP

Huisarts Marco Blanker is boos en teleurgesteld. Gisteravond heeft hij 60 spuiten met het AstraZeneca-vaccin moeten weggooien. Hij deelde een foto van een volle prullenbak op Twitter. "De opkomst was onvoorstelbaar laag."

"Twee weken geleden hebben wij onze grote prikdag gehad", vertelt Blanker, huisarts in Zwolle, aan RTL Nieuws. Het was vlak na het weekend dat bekend werd dat AstraZeneca niet meer aan 60-minners gegeven mocht worden. Er kwamen weinig mensen opdagen. Te weinig. "We hebben toen een grote no-show gehad."

'Vriendelijke brief'

Gisteravond had hij een inhaalavond gepland. Een herkansing. Blanker nodigde rond de 250 mensen uit, van vier verschillende praktijken. De huisarts legt uit dat hij niet met een afsprakensysteem werkt zoals de GGD. Bij hem krijgt iedereen een 'vriendelijke brief' met 'goede uitleg' om op een bepaalde avond langs te komen.

En dan is het afwachten hoeveel mensen er op komen dagen. Er kwamen slechts 72 mensen voor een prik. Veel minder dan waar Blanker en zijn collega's rekening mee hadden gehouden. 60 spuiten moesten er worden weggegooid. Terug de koelkast in, is tegen de regels. De huisarts deelde onderstaande foto op Twitter:

'We dachten zuinig te zijn geweest'

Wat ging er mis? Het optrekken van het vaccin in de spuit kost 'relatief veel tijd', legt de huisarts uit. Zo'n 15 minuten. Een handeling die hij uitvoert voordat mensen komen opdagen. "We dachten zuinig te zijn geweest met optrekken, maar als de opkomst zo onvoorstelbaar laag is, komt dit dus voor."

Het baart hem zorgen dat er een grote groep 60 tot 65-jarigen ervoor kiest om zich niet te vaccineren.

Maar hij is ook boos. Boos dat hij de vaccins weg heeft moeten gooien terwijl anderen die graag zouden hebben gehad: een grote groep 60-minners. "We hebben een groep die gevaccineerd wil worden en bewust is van de risico's, en die mogen we niet vaccineren onder dreigement van de hoge boetes. Dat risico gaan wij niet nemen."

'Het komt door het beleid in Den Haag':

02:32
Kamermeerderheid
Lees ook:
Kamermeerderheid wil keuzevrijheid voor vaccin AstraZeneca

De vraag is of het verhaal van de huisarts representatief is voor de rest van Nederland. De tweet van Blanker werd ook aangehaald in de Tweede Kamer, waar een debat bezig was over de versoepelingen van de coronamaatregelen.  

D66-Kamerlid Jan Paternotte las de tweet voor en vroeg aan minister Hugo de Jonge hoe het kan dat een huisarts tientallen vaccins moet weggooien. "Dan heb je er veel te veel opgetrokken, denk ik", antwoordde de minister. "In zo'n potje haal je er 10-11 uit, dus aan het einde van de dag zou je er altijd 10-11 max over moeten hebben."

Minister: opkomst prima

Over de opkomst bij huisartsen krijgt de minister verschillende signalen. "Ik weet gelukkig van heel veel huisartsen dat de opkomst daar prima is. Het beeld wisselt, soms valt de opkomst tegen. Ik denk dat naarmate de tijd verstrijkt en mensen zich meer informeren ze meer vertrouwen hebben."

Het vaccin geven aan mensen onder de 60 jaar die het ondanks de risico's zouden willen, is voorlopig niet aan de orde. "We hebben voorlopig AstraZeneca gewoon nodig voor de groep 60-65."