Coronadebat

Rutte heeft 'meeste buikpijn over terrassen'

22 april 2021 21:05 Aangepast: 23 april 2021 03:59
Demissionair premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Demissionair premier Mark Rutte heeft 'de meeste buikpijn' over de risico's die het heropenen van de terrassen volgende week met zich meebrengt. Dat zei hij gisteren tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Volgens Rutte is het de reden dat de openingstijden van de horeca beperkt blijven en er aan strenge voorwaarden moet worden voldaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge vindt vliegverbod India nu niet nodig

Het kabinet gaat ervan uit dat de heropening van de terrassen vanaf 28 april tot veel meer verplaatsingen van mensen zal leiden. Om dat binnen de perken te houden is gekozen voor openstelling alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. "Omdat we het heel spannend vinden wat we doen", zegt Rutte.

Sluitingstijd

Veel partijen hebben vragen over die sluitingstijd. "Ik snap dat je niet wil dat mensen om 22.00 uur nog aan het bier zitten", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans. "Maar waarom kan ‘s morgens een kopje koffie met appeltaart niet?" D66'er Jan Paternotte oppert om 20.00 uur aan te houden, het tijdstip waarop ook de alcoholverkoop in winkels moet stoppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle hens aan dek op de ic's, maar kabinet besluit te versoepelen: dit is waarom

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders stelt dat de vroege sluiting juist averechts zal werken, omdat mensen dan alsnog bij elkaar thuis gaan borrelen. "Binnen, ongecontroleerd. Dat leidt eerder tot meer dan minder besmettingen."

Maar daar gaat Rutte niet in mee. Mensen gaan volgens hem niet de hele dag op een terras zitten. Ruimere openingstijden leiden er dan ook toe dat meer mensen gaan en daarmee tot meer bewegingen, aldus de premier. Hij zegde wel toe te kijken of de terrastijden bij de tweede stap versoepelingen verruimd kunnen worden. Die is op zijn vroegst op 11 mei.

Bekijk ook: Koppel vindt liefde tijdens coronapandemie

De coronapandemie heeft het liefdesleven van veel singles stilgelegd. Maar een Amerikaans koppel van 91 en 98 jaar oud uit New Jersey heeft juist verkering gekregen tijdens de pandemie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore