'Rolex-moord'

'Verdachte wilde Bas van Wijk niet doodschieten, pas jeugdstrafrecht toe'

22 april 2021 13:42
Bas van Wijk (24). Beeld © Politie

De advocaten van Samir El Y., die wordt verdacht van het doodschieten van Bas van Wijk bij de Nieuwe Meer in Amsterdam in augustus vorig jaar, willen dat bij hun cliënt het jeugdstrafrecht wordt toegepast.

De verdachte was tijdens het schietincident in augustus vorig jaar 20 jaar oud en verminderd toerekeningsvatbaar.

'Schreeuw om vergelding'

Het Openbaar Ministerie eiste maandag een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de man uit Hoofddorp. Die straf vinden zijn advocaten veel te hoog. Ze pleiten voor een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en oplegging van jeugd-tbs.

"Het OM lijkt geen oog te hebben voor de persoon. Het lijkt een schreeuw om vergelding. Een visie van het OM die niet los kan worden gezien van de steeds prominentere rol voor het slachtoffer in het strafproces", zegt een van de advocaten. Bij jeugd-tbs kan El Y. onderwijs volgen.

Eventueel kan jeugd-tbs op termijn worden omgezet in tbs, zegt zijn verdediging, die benadrukt dat geen enkele straf het verdriet bij nabestaanden kan wegnemen. "De zinloze dood van Bas van Wijk heeft veel verdriet veroorzaakt. Mijn cliënt zou willen dat hij de tijd kan terugdraaien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

18 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor doodschieten Bas van Wijk

Voorkomen van recidive

De verdediging vindt het vanzelfsprekend dat de gevolgen voor de nabestaanden in de strafmaat tot uiting moeten komen, maar vergelding mag niet het strafdoel zijn. "Er moet oog zijn voor het voorkomen van recidive. Met achttien jaar en tbs kan hij pas op zijn 32ste beginnen met behandeling. Wie is daarbij gebaat?"

Als de rechtbank besluit om El Y. toch volgens het volwassenenstrafrecht te berechten, dan is een kortere celstraf daarom op zijn plaats, vindt de verdediging. Een passende straf bij doodslag zou acht jaar zijn. De strafeis van achttien jaar is gebaseerd op gekwalificeerde doodslag, waarvoor de verdediging vrijspraak vroeg.

De officier van justitie reageert in de loop van de middag op het pleidooi van de advocaat. De verdachte krijgt aan het einde van de zittingsdag het laatste woord. De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nabestaanden doodgeschoten Bas van Wijk: 'Voor ons is hij een held'

'El Y. was gekrenkt, wilde Bas van Wijk niet doodschieten'

El Y. wilde de 24-jarige Bas van Wijk niet doodschieten. Hij had evenmin de bedoeling om met het schieten een horloge te kunnen stelen van een van de vrienden van het slachtoffer. Dit zei zijn advocaat op de tweede zittingsdag over de fatale schietpartij.

El Y. (21) heeft bekend tweemaal op Bas van Wijk geschoten te hebben. Het fatale schot in de borst van het slachtoffer kwam door adrenaline bij de schutter of door de terugslag van het wapen nadat het slachtoffer in zijn been was geschoten, concludeert de advocaat uit de vele verklaringen. Van Wijk boog volgens haar voorover om naar zijn gewonde been te grijpen, waardoor de tweede kogel in zijn longen terechtkwam.

Rolex-moord

"Deze zaak is de media ingegaan als de Rolex-moord", zei de advocaat in haar pleidooi. Dat is in haar ogen onterecht omdat El Y. volgens haar niet schoot om de diefstal van het horloge te vergemakkelijken, waar de officier van justitie van overtuigd is.

Voor de aanklacht gekwalificeerde doodslag moet juridisch vast komen te staan dat Van Wijk de dader in de weg stond om het horloge weg te te kunnen nemen. Daar was volgens de advocaat geen sprake van. "Mijn cliënt wilde na het waarschuwingsschot weglopen, maar draaide zich om toen hij werd aangesproken door Bas van Wijk. Het slachtoffer wilde bemiddelen, wilde praten, probeerde de boel te sussen." El Y. zou hebben geschoten uit 'gekrenktheid'. Na het schieten gaf de eigenaar zijn imitatie-Rolex mee aan de schutter, maar de diefstal was volgens de verdediging nooit de opzet.

De raadsvrouw vertelde ook wat haar jonge cliënt bezielde om een wapen mee te nemen naar een drukbezochte recreatieplas. "Waarom gaat iemand met een geladen wapen naar een strandje? Mijn cliënt werd al een paar weken bedreigd. Dat had te maken met schulden en drugshandel."

Bekijk ook - Stille tocht voor Bas van Wijk: 'Woede komt je oren uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore