Advies van AFM

Studieschuld registreren bij BKR? 'Het kopen van een huis was al zo lastig'

22 april 2021 09:25 Aangepast: 22 april 2021 10:20
Een studieschuld kan je tot wanhoop drijven. Beeld © Getty

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou het een goed idee zijn als studieschulden worden geregistreerd bij het BKR. Op die manier zijn de schulden inzichtelijk voor hypotheekverstrekkers en kunnen consumenten nooit een te hoge hypotheek krijgen. Studentenorganisatie ISO is fel tegenstander van het idee.

Volgens de AFM is het nu nog heel moeilijk voor hypotheekverstrekkers om inzicht te krijgen in de studieschuld van mensen. Daardoor zouden zij een hogere hypotheek krijgen dan goed voor ze is. 

15 procent geeft studieschuld niet op

Er zijn volgens de AFM ook aanwijzingen dat bij een deel van de mensen die schuld helemaal niet wordt meegenomen. Zo'n 15 procent van de mensen zou de studieschuld niet opgeven, en dat terwijl de gemiddelde studieschuld wel stijgt.

Mocht het plan worden ingevoerd, dan zou dat betekenen dat lenen tijdens de studietijd ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om later een huis te kopen. Dat is al een enorme uitdaging voor starters en studentenorganisatie ISO ziet dan ook helemaal niets in het plan. 

'Er zijn al genoeg redenen tot zorg'

BKR-registratie van studieschulden brengt studenten nog verder van de koop van een starterswoning, zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. "Het leenstelsel en de huidige woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, we moeten hen niet nog verder afrekenen voor het feit dat ze moeten lenen voor hun studie."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emma: 'Ik ben nu mijn studieschuld van ruim 70 duizend euro aan het wegpoetsen'

Het advies van de AFM is volgens de studentenorganisatie niet alleen een extra obstakel richting een starterswoning, ook gaat het in tegen de belofte dat een studieschuld buiten het register zou blijven. Deze belofte is gedaan om het verkrijgen van een hypotheek makkelijker te maken en leenangst te voorkomen.

'Studenten nog verder van huis'

Çoban: "BKR-registratie van studieschulden breekt beloftes gedaan bij de invoering van het leenstelsel, een stelsel waardoor het kopen van een huis al enorm lastig is voor studenten. Zo breng je studenten nog verder van huis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik heb een studieschuld, maar ik ben onvindbaar in het buitenland'

Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) begrijpt het idee van de AFM wel ergens. "Als je een studieschuld niet opgeeft bij de hypotheekverstrekker, kun je een hogere hypotheek krijgen, maar het gaat vervolgens wel om hoge maandelijkse last."

Studieschuld verlagen

In die zin is het wel een goed idee, zegt Muns, maar het is geen echte oplossing: "Het echte probleem is de studieschuld zelf, die zouden we moeten verlagen."

Muns stelt dat het in de praktijk al zo is dat de studieschuld vaak wordt gevraagd door de hypotheekverstrekker en dat 'een relatief kleine groep de studieschuld niet doorgeeft'.

De kans dat de studieschuld daadwerkelijk BKR-geregistreerd wordt, is overigens erg klein. Demissionair minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven twitterde vanochtend: "Ik herhaal het nog maar een keer: het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore