Langs de deuren

Ruinerwold-kinderen reageren op onrust in gemeente Ermelo

21 april 2021 20:34 Aangepast: 21 april 2021 21:05
De Kinderen van Ruinerwold Beeld © BNNVARA

Er is grote onrust ontstaan in de Veluwse gemeente Ermelo. Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. en klusjesman Josef B. kloppen volgens bezorgde dorpelingen op de deuren op zoek naar klusjes, weet ook RTL Boulevard. De oudste vier kinderen van Gerrit Jan reageren via hun advocaat Corinne Jeekel op het nieuws.

Zo is Gerrit Jan in april in zijn rolstoel te zien op camerabeelden van één van de inwoners van de gemeente. De klusjesman stond naast hem. Jeekel: "Mijn cliënten betreuren het dat Josef B., die eerdaags voor de strafrechter moet verschijnen, met Gerrit Jan van D. langs huizen is gegaan en daarmee onrust onder de bewoners heeft veroorzaakt."

Anonimiteit geschonden

"Maar wat hen nog het meeste raakt, is dat Josef B. daarmee de zo waardevolle anonimiteit van hun jongere broer en zusjes geweld heeft aangedaan. Hierdoor is hun verblijfplaats uiteindelijk bekend geworden en is daarmee een einde gekomen aan de voor hen zo noodzakelijke rust en veiligheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo liep het af met schoonvader en zoon uit Ruinerwold-docu

"Het is aan het 'leger' van professionals rondom het gezin om in alle rust, in goed overleg en vooral op het juiste moment te ondersteunen", luidt de verklaring verder. "Mijn cliënten vertrouwen er op dat deze bijzonder adequate hulpverlening uiteindelijk zal leiden tot een veiliger leefklimaat voor iedereen. Mijn cliënten maken zich zorgen dat incorrecte externe berichtgeving de juiste ondersteuning mogelijk belemmert."

'Hij mag doen wat hij wil'

Yehudi Moszkowicz, de advocaat van klusjesman Josef B., reageert in RTL Boulevard op de ontstane onrust. "Ik heb het nog niet met de cliënt kunnen bespreken, maar wat ik er wel over kan zeggen is dat mijn cliënt mag wonen waar hij wil. Hij mag doen wat hij wil, zolang hij geen strafbare feiten pleegt. Hij is vrijgelaten door de rechtbank zonder voorwaarden."

Bekijk ook: Ruinerwold-vader zorgt voor onrust in nieuwe woonplaats

Volgens bezorgde dorpelingen gaat de vader in een rolstoel samen met Jozef langs de deuren op zoek naar klusjes en om zijn verhaal te doen, iets wat bij velen totaal in het verkeerde keelgat schiet.

Het is inmiddels bekend dat de gemeente voor de kosten van de woning van Gerrit Jan en zijn jongste kinderen opdraait. De kinderen klopten vorig jaar aan bij de gemeente voor hulp toen de strafzaak tegen hun vader nog liep.

"We hebben uit menselijke overwegingen ons het lot van deze jonge mensen aangetrokken. Vanuit de achtergrond en context van het verzoek zijn we voor de jonge volwassenen op zoek gegaan naar passende woonruimte", meldt een woordvoerder van de gemeente aan De Telegraaf.

Strafrechtadvocaat Clarice Stenger vertelt in onderstaande video meer over de geestelijke toestand van Gerrit Jan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore