Versoepelen

Advies: geen maatregelen als gevaccineerden elkaar ontmoeten

21 april 2021 19:30 Aangepast: 21 april 2021 21:53
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Als twee mensen of huishoudens die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus elkaar ontmoeten, is het niet nodig om afstand te houden of mondkapjes te dragen. Dat vindt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Het Europese agentschap stelt in een nieuwe richtlijn dat lidstaten 'kunnen overwegen' dit soort maatregelen te versoepelen na vaccinatie.

Ook jongeren laten knuffelen

Wanneer jongeren en mensen van middelbare leeftijd van wie er één wel is gevaccineerd en één niet elkaar ontmoeten, kan de 1,5 meter ook overboord wat het ECDC betreft. Dat geldt niet voor mensen die een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuizen Enschede en Rotterdam vol, opnamestops ingesteld

Ouderen die zijn gevaccineerd zouden volgens de Europese instantie wel afstand moeten blijven houden tot niet-gevaccineerden. Ook op openbare plekken en bij grote bijeenkomsten blijven sociale afstand en mondkapjes gewenst, oordeelt het ECDC.

Hetzelfde advies geldt als 'zorgelijke varianten' van het coronavirus die vaccins kunnen omzeilen in hoge mate rondgaan. Het agentschap baseert het nieuwe advies aan de lidstaten op de huidige stand van de wetenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle hens aan dek op de ic's, maar kabinet besluit te versoepelen: dit is waarom

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het van belang is dat gevaccineerden in Nederland zich aan de basismaatregelen tegen het coronavirus blijven houden. "Op dit moment weten we wel dat gevaccineerden goed beschermd zijn tegen ziekte en sterfte door het virus", reageert het ministerie. "Maar het is nog niet volledig zeker dat mensen na vaccinatie anderen niet meer kunnen besmetten met het virus." Het kabinet vindt het daarnaast onwenselijk onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn.

Mogelijkheden worden bekeken

Het ministerie gaat de nieuwe richtlijn goed bestuderen. "Het ECDC noemt een aantal specifieke situaties waarin specifieke maatregelen versoepeld kunnen worden. In Nederland zijn we daar al mee bezig. Zo worden sommige maatregelen in de verpleeghuizen, waar veel van de bewoners en het personeel gevaccineerd zijn, stap voor stap versoepeld."

Bekijk ook: Extreme angst voor corona kost Roel zijn baan

Biologiedocent Roel Clemens werkte met veel plezier in het speciaal onderwijs. Maar de komst van corona was voor hem het begin van het eind. Hij ontwikkelde een extreme angst voor het virus, terwijl hij zelf gezond is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore