Drie verdachten

Aanvaller (34) van persfotograaf verdacht van poging tot doodslag

21 april 2021 16:56 Aangepast: 21 april 2021 17:05
De auto van de fotograaf die op de kop in de sloot belandde. Beeld © Persbureau Heitink

De man die maandagavond in Lunteren met een shovel een auto met daarin een persfotograaf en diens vriendin een sloot in duwde, wordt verdacht van poging tot doodslag. De verdachte is 34 jaar en komt uit Lunteren.

Daarnaast meldt de politie dat in de zaak een derde persoon is aangehouden: een 55-jarige man uit Lunteren. Hij wordt verdacht van bedreiging en openlijke geweldpleging. Diezelfde verdenking geldt voor een eerder aangehouden 21-jarige man uit Barneveld.

Met shovel in sloot geduwd

Verschillende persfotografen werden maandagavond belaagd toen zij reageerden op een melding van een autobrand. Ze wilden vanaf de openbare weg foto's maken.

Omstanders reageerden agressief, bedreigden de fotografen en sloegen met stokken op de grond om ze weg te jagen. De fotografen namen afstand en volgens de politie ging één van hen voor zijn eigen veiligheid terug naar zijn auto. Die werd kort daarop met een shovel in een sloot geduwd, zoals dashcambeelden uitwijzen:

De fotograaf en zijn vriendin raakten bekneld en werden door de brandweer uit de op zijn kop terechtgekomen auto bevrijd. 

Deze persfotograaf, Timothy, had aangifte gedaan van poging tot doodslag of moord. Hij zei gisteren nog dat hij vanwege zijn verwondingen niet zonder pijnstillers kon.

'Nieuw dieptepunt'

De Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren reageerden geschokt op de aanval. Het genootschap noemde deze 'een nieuw dieptepunt' in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen. "Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ineens werd Timothy's auto met een shovel in de sloot geduwd: 'Overal pijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore