Versoepelingen buitenland

Duitsland verscherpt lockdown, Italië opent de terrassen: zo gaat het over de grens

21 april 2021 16:26 Aangepast: 21 april 2021 16:46
Duitsers blijven in lockdown en de Italianen mogen terras weer op.

Terrassen open, winkelen zonder afspraak en de avondklok weg. De eerste stappen naar versoepelingen in Nederland zijn aangekondigd. Maar hoe zit het bij onze buurlanden, hebben die al iets in het vooruitzicht?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze coronamaatregelen worden per 28 april versoepeld

België

Ook de Belgen mogen binnenkort weer een pintje drinken op het terras. Vanaf 8 mei gaan de terrassen weer open, over de openingstijden voor de horeca moet nog wel een beslissing worden genomen.

Het aantal coronabesmettingen neemt af en ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. Daarom heeft de Belgische regering een stappenplan gepresenteerd, waarin er ruimte is voor versoepelingen.

De scholen zijn sinds een paar dagen weer open. Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie is sinds 19 april vervallen. Wel moeten Belgen die terugkomen uit het buitenland nog verplicht testen en in quarantaine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze zomer op vakantie? 'Groene pas maakt reizen weer mogelijk'

Vanaf 26 april mogen mensen weer in groepen van tien buiten bij elkaar komen. Ook kan er dan weer zonder afspraak worden gewinkeld. Kappers en andere contactberoepen kunnen weer aan de slag.

Alle 65-plussers zouden rond 8 mei hun vaccinatie moeten hebben gehad. En dat wordt het startsein voor meer mogelijkheden, zoals het openen van dierentuinen en pretparken en ook evenementen zijn dan weer toegestaan.

De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod vanaf middernacht.

Duitsland

Voor de Duitsers is er nog weinig om naar uit te kijken. Daar wordt de lockdown juist op veel plekken verscherpt, zoals in Berlijn. De winkels moeten weer dicht en er komt een avondklok. "Het gevoel bij de Duitsers is: we zijn nu wel klaar met corona. Maar de cijfers zeggen wat anders", vertelt correspondent Jeroen Akkermans.

Het aantal besmettingen in Duitsland loopt de afgelopen weken op. Vandaag zijn bijna 25.000 nieuwe besmettingen gemeld. Artsen waarschuwen voor een te hoge druk op de zorg. "Vooral op de ic's neemt het aantal mensen weer toe, dat maakt de Duitsers heel onrustig", zegt Akkermans.

Om het virus te beteugelen wil bondskanselier Merkel een landelijke aanpak. Tot nu toe konden de zestien deelstaten in Duitsland nog zelf bepalen welke coronamaatregelen ze oplegden, maar dat gaf veel onduidelijkheid. En de aanpak leek niet te werken. 

Coronawet

Het Duitse parlement heeft vandaag ingestemd met de coronawet van Merkel. Daarin staan de maatregelen die gaan gelden als er in een gebied van 100.000 inwoners, drie dagen achter elkaar meer dan 100 besmettingen zijn. Dan kan een avondklok gaan gelden en moeten bijvoorbeeld de winkels en de horeca dicht. Bij meer dan 165 besmettingen moeten ook de scholen sluiten. 

Zodra de besmettingen weer onder de 100 per dag dalen in de regio's, zullen de maatregelen ook direct worden opgeheven. "De ziekenhuizen bepalen nu de maatregelen, niet meer de politici", legt Akkermans uit.

Deze wet roept veel weerstand op. In Berlijn protesteerden vandaag duizenden mensen. "Demonstranten roepen: we zijn tegen deze muilkorfwet", vertelt correspondent Akkermans, die bij de demonstratie aanwezig was. Volgens hem is niemand blij met de wet, maar moet het volgens de regering wel voor meer duidelijkheid gaan zorgen.

Morgen zal ook de Bondsraad over de wet stemmen. Als die akkoord gaat, zal die in ieder geval tot eind juni van kracht zijn. 

Door de nieuwe aanpak zullen toch ook gekke situaties ontstaan, zegt Akkermans, omdat in de ene regio meer mag dan in de andere. In Berlijn voorlopig dus geen terrassen en op tijd naar binnen. "Ik zie er erg tegenop."

Parijs tijdens de lockdown. Parijs tijdens de lockdown.

Frankrijk

De derde, strikte lockdown zit er bijna op de voor de Fransen. Tot 2 mei is er nog een avondklok vanaf 19.00 uur, zijn scholen en kinderopvang dicht, winkels en horeca gesloten en mag je niet verder dan tien kilometer van huis. "Het is hier wel wat strenger dan in Nederland", zegt correspondent Eveline Bijlsma.

Volgens haar gaat het in Frankrijk heel langzaamaan beter met het aantal besmettingen. Het zijn er nog zo'n 30.000 per dag. Maar president Emmanuel Macron heeft de Fransen wel weer wat perspectief geboden. Begin mei wordt de lockdown deels opgeheven. De tien kilometer-regel vervalt en de avondklok gaat pas later op de avond in.

De overheid gaat er vanuit dat half mei het aantal besmettingen nog verder is afgenomen naar zo'n 20.000 per dag. En dat zo'n twintig miljoen mensen gevaccineerd zijn. Dan kunnen de terrassen weer open, net als de winkels en culturele instellingen. Al mogen die maar een derde van het aantal mensen toelaten. "Dit is echt een harde belofte van Macron, hij kan het niet maken om dat weer te veranderen", zegt Bijlsma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere lockdown voor heel Frankrijk gaat in: avondklok en scholen sluiten

Italië  

Ook in Italië is er zicht op meer vrijheden. "Ook Italië wilde natuurlijk zo snel mogelijk open, maar hoe bleef lang onduidelijk", zegt correspondent Anouk Boone.

Het aantal besmettingen daalt voorzichtig. Vandaag zijn er nog zo'n 12.000 nieuwe coronagevallen. "Dat was de afgelopen weken vaak het dubbele, dus dit is wel echt een verschil." De regering was eigenlijk van plan om half mei pas te versoepelen, maar ziet nu ruimte om dit al per 26 april te doen.

Het land wordt daarbij verdeeld in verschillende kleurzones: geel, oranje en rood. In gele zones zijn de besmettingscijfers lager en mag dus meer dan in de rode zones. Zo mogen op die plekken weer terrassen open, kinderen naar school en bioscopen en theaters weer mensen ontvangen. "Het gaat wel allemaal met strenge regels, zoals minder mensen, afstand houden en reserveringen."

In juli is het de bedoeling dat er ook weer grote evenementen kunnen plaatsvinden.

"Het regent verschillende data, met veel stippen op de horizon. Toch hebben we ook hier vertraging bij het vaccineren en dus houdt de Italiaanse regering een slag om de arm."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore