Ga naar de inhoud
Remmende invloed?

Onderzoek effect cannabisolie bij uitbehandelde leverkankerpatiënten

Heeft cannabisolie effect op uitbehandelde patiënten met leverkanker? Dat gaat het UMC in Groningen onderzoeken, naar aanleiding van ervaringen van twee patiënten.

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of cannabisolie de levertumoren kan verkleinen. Twee patiënten die leverkanker in vergevorderd stadium hadden, gingen cannabisolie gebruiken waarop de tumoren kleiner werden.

Remmende invloed

"Nu, respectievelijk twee en vijf jaar na hun diagnose, zijn de tumoren volledig verdwenen en zijn ze genezen. Laboratoriumonderzoek heeft laten zien dat cannabis een remmende invloed kan hebben op de groei van leverkankercellen", zeggen de Groningse wetenschappers.

Cannabisolie:
Lees ook:
Cannabisolie: legaal, maar helende werking niet bewezen

Toch is een mogelijke anti-kankerwerking van cannabisolie nog niet te verklaren, aldus het UMCG, omdat er nog geen wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is gedaan.

Maximale dosis 

In de studie zal eerst de juiste dosis cannabisolie bepaald worden die de patiënten toegediend krijgen. Zij krijgen de maximale dosis van de cannabisolie die net geen bijwerkingen geeft. Bij de deelnemers aan de studie wordt vervolgens na 3, 6 en 9 maanden de lever onderzocht en bloedonderzoek gedaan om te kijken of er effect is op de tumoren.

Patiënten kunnen door hun behandelaar doorverwezen worden naar het UMCG om aan het onderzoek mee te doen. Er kunnen in totaal 20 patiënten meedoen. De studie zal ongeveer drie jaar duren. De deelnemers mogen geen ernstige levercirrose (leverschade door littekenvorming) hebben, of als ze dit wel hebben mag dit geen invloed hebben op hun leverfunctie.