Ga naar de inhoud
'Verkeerd ingeschat'

Burgemeester Breda over 538-feest: 'Zo'n bom had ik niet verwacht'

Paul Depla, de burgemeester van Breda, heeft een paar hectische dagen achter de rug. Beeld © ANP

Paul Depla, burgemeester van Breda, geeft toe dat hij de ophef over het Fieldlab-evenement in zijn stad niet aan had zien komen. "Ik had niet gedacht dat er zo'n bom zou ontploffen", zei hij gisteravond tijdens een extra gemeenteraadsvergadering. "Dat hebben we, achteraf gezien, verkeerd ingeschat."

Er ontstond afgelopen weekend een storm van kritiek op het Fieldlab-evenement van Radio 538, waarbij 10.000 deelnemers welkom waren.

Het kabinet wilde dat het door zou gaan, maar uiteindelijk besloot de burgemeester van Breda, Paul Depla, dat er geen vergunning voor het evenement zou komen. Gisteren lichtte hij die beslissing toe.

'Gevoel van euforie'

De burgemeester gaf toe dat er in eerste instantie 'een gevoel van euforie' was toen de 538 Oranjedag in zijn stad georganiseerd zou worden. Zo kon Breda 'een bijdrage leveren' aan de Fieldlab-experimenten. "We waren enthousiast om als gaststad op te treden."

Wat
Lees ook:
Wat was het doel van een testevenement met 10.000 mensen? 'Methode onduidelijk'

Die euforie verdween volgens de burgemeester al heel snel toen bleek dat lokale horecaondernemers woedend waren. Zij ervaarden het feest 'als een dolksteek in de rug' omdat zij al maandenlang gedwongen hun deuren op slot hebben.

'Zorgen die leefden onderschat'

Die reactie verraste Depla, omdat hij hen al vooraf in vertrouwen had geïnformeerd. "We hebben van tevoren geen negatieve reactie gehad van de horeca."

De gemeenteraad wilde van de burgemeester weten waarom hij de raad niet van tevoren had geïnformeerd. Depla zei dat het kabinet hem nadrukkelijk had verzocht dat niet te doen. "Maar als ik had geweten dat er zoveel controverse zou ontstaan, dan had ik u hierover in vertrouwen bijgepraat. We hebben de zorgen die leefden onderschat."

Testevenementen?
Lees ook:
Testevenementen? 'Zonde van het geld' versus 'Juist iets bijdragen'

Depla besloot geen vergunning te verlenen aan 538 Oranjedag toen de politie en de GGD een negatief advies afgaven. Die vreesden dat er een onbeheersbare situatie zou ontstaan omdat steeds meer voor- en tegenstanders acties aankondigden.

Petitie vanuit ziekenhuis Breda

De maatschappelijke onrust nam grote vormen aan toen een petitie tegen het evenement honderdduizenden keren werd ondertekend. Depla heeft die petitie gekregen en zegt deze te zullen aanbieden aan de Tweede Kamer en het kabinet.

Rogier Crolla, arts in het Amphia Ziekenhuis in Breda, was een van de mensen die de petitie tegen Oranjedag startte. Hij noemde het feest een 'ondoordacht pseudo-experiment' en stelt dat de zorg wordt geminacht.