Bijwerkingen Janssenvaccin

EMA: voordelen van Janssenvaccin wegen zwaarder dan nadelen

20 april 2021 16:24 Aangepast: 20 april 2021 18:06
Coronavaccin Janssen. Beeld © ANP

De voordelen van het gebruik van het Janssenvaccin wegen op tegen de nadelen. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) na onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het coronavaccin. Het EMA ziet bloedproblemen als een zeldzame bijwerking van het vaccin.

Het EMA deed onderzoek naar het vaccin na meldingen uit de Verenigde Staten over mogelijk ernstige bijwerkingen. Het gaat om bloedstolsels in de hersenen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Zeldzame bijwerkingen

Zeker acht mensen kregen na vaccinatie last van zeldzame bloedstolsels in de hersenen. Zeker één vrouw overleed daaraan, een andere vrouw verkeerde in kritieke toestand.

Deskundigen van de EMA kunnen na het onderzoek geen specifieke risicofactoren benoemen. Wel vermelden ze dat alle Amerikanen die de ernstige bijwerkingen kregen onder de 60 jaar waren. Vrouwen hadden vaker last van bijwerkingen dan mannen. Ze kregen klachten binnen drie weken na hun prik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prikpauze Janssen-vaccin nieuwe klap voor Zuid-Afrika 'Hebben geen alternatief'

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten volgens het EMA worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld.

In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen, vindt het EMA. Dat zal ook gebeuren, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's. Het vaccin voorkomt immers ernstige ziekte en sterfgevallen.

Janssen heeft dan ook besloten om de levering van vaccins aan de Europese Unie te hervatten. Wat het advies voor het gebruik van het Janssenvaccin in Nederland betekent, is nog niet duidelijk. "Het is nu aan minister De Jonge om te besluiten in hoeverre dit gevolgen heeft voor de vaccinatiecampagne", zegt CBG-voorzitter Ton de Boer. 

"Op nationaal niveau wegen andere factoren mee bij een besluit, zoals de beschikbaarheid van andere coronavaccins en de epidemiologische situatie in het betreffende land." 

Janssen in Nederland

Nederland kreeg onlangs de eerste 80.000 doses van het bedrijf uit Leiden. Die zouden onder andere aan ziekenhuismedewerkers worden toegediend. Maar coronaminister Hugo de Jonge maakte snel bekend dat Nederland geen vaccin van Janssen toedient totdat meer bekend zou zijn over het onderzoek van het EMA.

In de Verenigde Staten kregen bijna 7 miljoen mensen het coronavaccin van Janssen. Daar wordt naar verwachting vrijdag besloten of het gebruik van het vaccin hervat wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EMA: mogelijk verband AstraZeneca en trombose, maar voordelen vaccin wegen zwaarder

Eerder kwam het EMA ook al met een zelfde soort advies voor het vaccin AstraZeneca. Dat vaccin lag onder vuur na meldingen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Het EMA stelde begin april dat de ernstige bijwerkingen zeldzaam zijn en niet opwegen tegen de voordelen van het vaccin.

EMA noemt de nu onderzochte gevallen 'zeer vergelijkbaar'. Omdat de bloedproblemen zich ook bij het AstraZeneca-vaccin vooral hebben voorgedaan bij relatief jonge vrouwen, wordt dat vaccin in Nederland vooralsnog alleen aan mensen van 60 jaar en ouder gegeven.

Voor die groep is het risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus, of eraan te overlijden, veel groter dan het risico op vaccinbijwerkingen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kijkt nog naar de optie om mensen onder de 60 jaar de vrijheid te geven om na een eigen afweging toch voor het AstraZeneca-vaccin te kiezen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore