Ga naar de inhoud
Minder besmettingen 80-plussers

Effect van vaccinaties is zichtbaar bij ouderen, 'en dat is positief'

Een oudere dame krijgt een coronavaccin in de Jaarbeurs in Utrecht. Beeld © ANP

Het effect van de vaccinaties is te zien in de oudere leeftijdsgroepen, zegt het RIVM. Onder mensen boven de 60 jaar neemt het aantal ziekenhuisopnames niet langer toe, en bij mensen boven de 80 zien we een afname van nieuwe besmettingen. "Dat is positief nieuws."

Er is daarentegen wel een forse toename qua besmettingen onder jongeren onder de 30, tussen de 19 en 24 jaar. Dat zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, tegen RTL Nieuws. "Het voordeel is dat jongeren minder kans hebben op ziekenhuisopname."

'Piek over twee weken'

Qua ic-opnames vermoedt het RIVM dat we op de piek zitten, en dat hierna een daling inzet. "Qua bezetting bereiken we die piek over twee weken."

De prognose van het RIVM is dat de coronacijfers de komende week dalen. "Daarbij houden we rekening met het effect van de vaccinaties", zegt Timen. "Er worden honderdduizenden per dag gevaccineerd, dat tikt lekker aan."

Versoepelingen
Lees ook:
Versoepelingen komen er, maar coronabesmettingen lopen op en druk op zorg blijft

Het demissionaire kabinet maakt vanavond bekend dat er een aantal versoepelingen zal komen. De horecaterrassen zullen open gaan, en de avondklok wordt afgeschaft. Ook werd bekend dat alle markten en winkels vanaf 28 april weer onder voorwaarden open mogen tot 20.00 uur. Daarnaast zijn bij begrafenissen weer honderd bezoekers welkom en gaan de locaties voor theorie-examens weer open.

Over die versoepelingen zegt Timen: "Het Outbreak Management Team stelt dat versoepelingen verantwoord zijn als de piek voorbij is."

Geen glazen bol

Of de piek helemaal voor bij is, weet je volgens Timen pas wanneer er een afname van het aantal opnames is van 10 procent. "We zitten nu op de piek, we moeten kijken hoe de cijfers zich volgende week ontwikkelen of er inderdaad een daling is."

Timen benadrukt: ze kan nu nog niet met zekerheid zeggen of die versoepelingen over een week echt verantwoord zijn. 

"We hebben geen glazen bol. Onze prognoses hebben te maken met onzekerheden. Hoe snel gaat het met de vaccinaties, hoe gedragen mensen zich, houden ze zich aan de regels, wat is het effect van het weer... Als al die voorwaarden gunstig zijn, dan verwachten we inderdaad met één week of in ieder geval twee weken een effect te kunnen zien. En dán zijn de versoepelingen verantwoord. Maar niet eerder."

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: ook versoepelingen voor markten, begrafenissen en theorie-examens