Ga naar de inhoud
'Bedreigd door 4 mensen'

Ineens werd Timothy's auto met een shovel in de sloot geduwd: 'Overal pijn'

Met een shovel werd Timothy's auto de sloot in geduwd. Beeld © Persbureau Heitink

Timothy en zijn vriendin zijn gisteravond in Lunteren met hun auto door een shovel in de sloot geduwd. De persfotograaf was in de Gelderse plaats om een autobrand te fotograferen en werd, zo stelt hij, bedreigd door vier mensen. "En toen zag ik ineens twee koplampen op me af komen."

Het gaat naar omstandigheden goed, zegt Timothy. Al heeft hij overal pijn. Spierpijn, rugpijn. Er is glas in zijn rug gekomen. Ergens tegenaan zitten lukt hem niet. 

Hij wilde eigenlijk alleen maar foto's maken, gisteravond, zoals hij dat zo vaak doet als persfotograaf bij brandjes, ongelukken en andere incidenten. Normaal gesproken zit zijn vriendin nooit in de auto als hij moet werken, maar dit keer toevallig wel. Ze kwamen net uit het ziekenhuis, Timothy's vriendin was van de fiets gevallen. Op weg naar huis kreeg de fotograaf een melding dat er een auto in brand stond.

Vrij normale melding

"Het was een vrij doodnormale melding", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ter plaatse zagen we geen rook of vuur, de brandweer was er wel, dus ik pakte mijn camera."

Bekijk hier de beelden van het incident:

Heftige beelden: shovel duwt auto met fotograaf sloot in

02:31
De shovel duwt de auto waar Timothy en zijn vriendin in zaten, de sloot in.

"Toen zag ik vier personen naar me toe komen. Ze begonnen gelijk te dreigen." Hij was er niet echt van onder de indruk, hij krijgt wel vaker (doods)bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd als nieuwsfotograaf, maar hij had wel het gevoel: dit gaat iets verder uit de hand lopen dan alleen een woordenwisseling.

Timothy belde de politie. "Er kwam op dat moment één grote lichtvlek op me af." Toen hij zag dat het een shovel was, zag hij ook dat het voertuig recht op hem af reed. In 'een paar seconden tijd' werd Timothy's auto opgepakt en zo'n vijftig meter verderop neergezet.

Persfotografen
Lees ook:
Persfotografen vaker doelwit: 'Ik heb altijd een steekwerend vest bij me'

"Ik probeerde weg te rijden, dat ging niet, en toen kwamen ze met vier man naar onze auto toe om de ruiten kapot te slaan met knuppels. Mijn vriendin stond doodsangsten uit."

Toen werd de auto nogmaals opgetild, en op dat moment was Timothy even niet bij bewustzijn, zegt hij. Toen hij wakker werd, lag hij met zijn rug op het plafond van zijn auto. Zijn vriendin lag naast hem. Hun auto was op z'n kop in de sloot beland. 

Het stel zat bekneld, de brandweer moest hen bevrijden. Nu gaat het goed: ze zijn gecheckt door hulpverleners en inmiddels thuis. Ze hebben aangifte gedaan en worden platgebeld door verschillende media, vrienden en familie. Ze zitten nog met veel vragen. "Ik heb geen idee waarom die mannen zo op ons reageerden. We zijn ontzettend geschrokken."

Alle grenzen over 

De politie heeft inmiddels in Lunteren twee personen aangehouden na het incident. De twee worden vandaag verhoord. De ene verdachte zou de shovel hebben bestuurd die de auto in een sloot duwde. De tweede aangehouden persoon zou twee andere fotografen hebben bedreigd, die ook bij de autobrand aanwezig waren.

"Journalisten moeten zonder gevaar hun werk kunnen doen", zegt Naomi Hoekstra, districtschef Gelderland-Midden van de politie. "Dit gaat alle grenzen over, we accepteren dit niet. Onze collega's hebben goed opgetreden. Het onderzoek is in volle gang."

'Geschokt'

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt geschokt te zijn door het bericht over de aanval op de persfotograaf. "Het gaat hier om een directe en levensbedreigende aanval op twee mensen maar het is ook een nieuwe aanslag op de journalistiek en de persvrijheid."

Voor het genootschap is 'dit een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen'. "Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken."