Coronadrukte

Zorgpersoneel moet afzien van meivakantie: 'Hartstikke pijnlijk'

20 april 2021 11:15
De corona-afdeling van het HaGaZiekenhuis. Beeld © ANP

Ziekenhuismedewerkers zijn 'aan het eind van hun Latijn en toe aan rust'. Dat zegt Michiel van Erp van belangenorganisatie NU'91 als reactie op het bericht dat sommige ziekenhuizen personeel vragen af te zien van vrije dagen in de meivakantie. 

Verlof opnemen zit er voor artsen en verpleegkundigen nauwelijks in omdat het zo druk is op de intensive cares en corona-afdelingen. Het is voor het ziekenhuispersoneel nog niet verplicht om af te zien van vakantie, maar teamleiders vragen wel aan hun medewerkers of vakantie opnemen echt noodzakelijk is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT adviseerde 'met klem' te wachten met versoepelen

Volgens Van Erp is het 'hartstikke pijnlijk' dat ziekenhuispersoneel geen meivakantie kan nemen. "We hebben hier te maken met een beroepsgroep die geen collega's en patiënten in de steek zal laten, maar dat is wel met alle gevolgen van dien, dat gaat zich een keer wreken." Hij noemt het personeelstekort in de zorg gigantisch. 

'Heel wisselend'

Volgens Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is het niet zo dat niemand op vakantie kan gaan. Het beeld is heel wisselend en het hangt ook erg af van het ziekteverzuim in de hospitalen en de programma's in de operatiekamers.

"Maar er zijn ziekenhuizen die voldoende ruimte zien om mensen vrij te geven, al is het misschien niet altijd in mei", zegt Merlijn. 

Bekijk ook: door corona wacht Dick al 1,5 jaar op nieuwe heupen

Duizenden patiënten wachten al maanden op een nieuwe heup of een nieuwe knie. Door de coronadrukte in de ziekenhuizen is de planbare zorg afgeschaald en kunnen ze niet worden geholpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore