Afgelast 538-feest

Testevenementen? 'Zonde van het geld' versus 'Juist iets bijdragen'

20 april 2021 01:33 Aangepast: 20 april 2021 11:47
Aan tafel bij Beau werd gisteren gesproken over het afgelaste 538-feest in Breda. Beeld © RTL

Na onrustige dagen werd gisteren de stekker uit het 538-feest getrokken. Dat roept de vraag op: zijn die testevenementen de moeite waard of zijn ze zonde van het geld? Aan tafel bij Beau werd er gisteren over gesproken.

"Er zijn alleen maar verliezers." Tot die conclusie komt Fieldlab-programmamanager Pieter Lubberts, nadat het 538-feest officieel werd afgelast. "De discussie wijkt af van waar we het eigenlijk voor doen: testen en onderzoek doen voor veilige evenementen", vindt hij.

De bestuursvoorzitter van het Zuyderland ziekenhuis in Limburg, David Jongen, denkt daar heel anders over. Aan tafel bij Beau vertelt hij dat hij de Fieldlab-evenementen juist 'weggegooid geld' vindt.

Bekijk het hele gesprek hier:

Aan tafel zaten naast Pieter Lubberts en David Jongen ook politiek commentator Floor Bremer en OMT-lid Andreas Voss. Hoe denken zij over de Fieldlab-evenementen?

'Niet op gerekend'

Lubberts vertelt dat gisteren voor Fieldlab een 'zware dag' was. "We zijn teleurgesteld en het voelt als een gemiste kans voor ons onderzoek. Maar ook voor Radio 538 en Depla, de burgemeester van Breda."

De programmamanager had alle negatieve reacties niet verwacht. "Daar hadden we niet op gerekend. Als Fieldlab zijn we bezig met iets dat volgens ons belangrijk en goed is voor de maatschappij."

'Wat is er het nut van?'

Jongen, die dagelijks kampt met coronapatiënten in zijn ziekenhuis, begríjpt de drang naar een samenleving waar weer meer ruimte is. Toch zou hij liever zien dat we ons nu richten op het vaccineren.

Hij vindt de 925 miljoen euro die de overheid in Testen voor Toegang stopt dan ook 'weggegooid geld'. "Wat is daar het nut van, als iedereen in Nederland in de zomer is gevaccineerd?", vraagt hij zich hardop af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teleurstelling en begrip bij ticketkopers 538 Oranjedag: 'Het was chaos geworden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore