Ga naar de inhoud
Afgelast om veiligheidsredenen

Teleurstelling en begrip bij ticketkopers 538 Oranjedag: 'Het was chaos geworden'

Kevin en Kayleigh hadden tickets voor het testevenement weten te bemachtigen. Beeld © Eigen foto's.

Kevin zette alles op alles om tickets te krijgen voor het 538 Oranjefeest. Met succes: voor 600 euro wist hij 2 tickets op de kop te tikken. Maar vandaag werd de stekker uit het festival getrokken. Flink balen, vindt Kevin, hoewel hij ook begrip heeft voor het besluit.

Kevin van der Veen deed er alles aan om kaartjes te bemachtigen voor 538 Oranjedag. Toen hij niet werd ingeloot via Radio 538, besloot hij het via Vakantieveilingen te proberen. Daar werd een selectie toegangstickets geveild waarvan de opbrengst naar de Voedselbank zou gaan. 

"Vanaf 00.00 uur heb ik de hele nacht en dag achter m’n laptop gezeten", vertelt Van der Veen. "Veiling in, veiling uit." Uiteindelijk wist hij voor 600 euro twee tickets te bemachtigen. "Gekkenwerk eigenlijk", zegt hij. "Maar dat was nog relatief goedkoop. Ik heb veilingbedragen van duizenden euro’s voorbij zien komen."

Bekijk ook: 538-feest afgelast: 'Jammer, maar begrijpelijk'

00:35
Bredanaren hebben begrip voor het besluit van burgemeester Paul Depla om het 538-feest af te lasten.

'Was chaos geworden'

Toen hij vandaag hoorde dat 538 Oranjedag toch niet doorgaat vanwege alle commotie over het testevenement, baalde hij verschrikkelijk. "Zeker omdat ik er best veel moeite voor heb gedaan om kaartjes te bemachtigen." Maar hij snapt het besluit van de burgemeester heel goed, die omwille van de veiligheid de vergunning niet af heeft gegeven.

"Je kunt er vergif op innemen dat als het was doorgegaan, er mensen naar Breda waren gekomen om hun ongenoegen te uiten. Dat was chaos geworden. Als je naar een festival gaat waar je omringd wordt door de ME, geeft dat gelijk een andere sfeer. Dus ik snap de burgemeester wel."

Burgemeester Paul Depla van Breda betreurt het besluit, zo is te zien in de video hieronder.

Burgemeester Depla over afgelasten 538-feest: 'Betreur dit besluit'

02:16

Kayleigh Vos, die met haar vrienden in totaal zes tickets had weten te scoren, zag de afgelasting al aankomen. Ze kocht vijf tickets voor de reguliere prijs, één voor 80 euro via Marktplaats. Twee tickets werden weer verkocht voor 150 euro toen twee vrienden niet mee konden.   "We vonden het heel jammer, we hadden ons er toch op verheugd, maar ik snap het heel goed", zegt ze. "Het is heel tegenstrijdig dat de horeca niet open mag en er dan wel zo’n evenement georganiseerd wordt." Ze begrijpt dat het ook dat afgelasten nodig is vanwege de situatie in de ziekenhuizen.

"Aan de andere kant: we moeten wel een keer gaan uitproberen wat er wel en niet kan. Je kan niet de hele samenleving op slot houden totdat er geen coronabesmettingen meer zijn. Maar de volgorde waarin ze dit doen, daar ben ik het niet mee eens. Ze moeten eerst de horeca opengooien en daarna pas zo’n evenement organiseren."

Petitie
Lees ook:
Petitie van zorgmedewerkers tegen 538-feest massaal ondertekend

Arthur van ’t Hek vertelde gisteren al aan RTL Nieuws dat hij kaarten had voor het festival. Hij zei zich daar niet schuldig over te voelen, 'met alle respect voor iedereen die met de ziekte te maken heeft'. "Mij is de mogelijkheid gegeven om een feestje te vieren, ik heb die met beide handen aangegrepen."

Sindsdien 'heeft het geregend met reacties', zegt Van ’t Hek. "Ik heb bedreigingen gehad op Twitter. Dit leeft enorm onder Nederlanders. Het trekt groepen mensen uit elkaar."

Boosheid
Lees ook:
Boosheid om 538-proefevenement, maar Arthur gaat gewoon: 'Volop genieten'

De afgelasting kwam voor hem dan ook niet uit de lucht vallen. "We waren er al een beetje bang voor en de teleurstelling overheerst”, zegt hij. "Ze lijken eieren voor hun geld te hebben gekozen."

Radio 538 heeft laten weten dat alle mensen die een ticket hebben gekocht hun geld teruggestort krijgen. Ook Vakantieveilingen stort het geboden bedrag, inclusief de administratiekosten, terug. Op die site zijn tickets voor het evenement voor maar liefst 15.000 euro over de toonbank gegaan. 

Geen
Lees ook:
Geen vergunning voor 538-proefevenement, bezoekers krijgen geld terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore