Ga naar de inhoud
Ophef na petitie

Geen vergunning voor 538-proefevenement, bezoekers krijgen geld terug

Archieffoto van een eerdere Oranjedag. Beeld © ANP

De gemeente Breda geeft geen vergunning af voor 538 Oranjedag, dat onderdeel zou zijn van een Fieldlab-proef. Dat is besloten vanwege de oplopende maatschappelijke onrust.

Bij het festival op het Chasséveld zouden 10.000 mensen worden toegelaten. De burgemeester heeft besloten geen vergunning te verlenen vanwege de oplopende maatschappelijke onrust. Die onrust ontstond toen medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis een petitie startten om het evenement te laten afblazen.

Petitie

De initiatiefnemers van de petitie hebben geen enkel begrip voor het Fieldlab-experiment, dat op 24 april zou plaatsvinden. "Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", schrijven ze. Die petitie werd al 360.000 keer getekend.

Door de opgelopen maatschappelijke onrust kan het evenement niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden, laat de gemeente weten.

Burgemeester Paul Depla zegt het besluit te betreuren, maar geen andere keuze te hebben. "De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien", zegt hij. "Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement." 

Een woordvoerder van het Amphia Ziekenhuis zegt dat de medewerkers van het ziekenhuis blij zijn met het besluit. "Het doet recht aan de gevoelens over het event en de zorgen over de impact die het zou hebben. Dit is een verstandig besluit.”

Boosheid
Lees ook:
Boosheid om 538-proefevenement, maar Arthur gaat gewoon: 'Volop genieten'

Alle mensen die een kaart hebben gekocht voor het proefevenement krijgen automatisch hun geld terug, zegt Radio 538. Daarvoor hoeven de mensen die een kaartje hebben gekocht niets te doen. De radiozender laat weten aan een alternatief te werken.

Ook ander festival afgelast

In Lichtenvoorde zou op 1 mei eveneens een testevenement met 10.000 mensen plaatsvinden, maar ook dat is vandaag afgelast. Dat meldt Omroep Gelderland. "Vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei", schrijft De Feestfabriek, de organisator.

Wildgroei
Lees ook:
Wildgroei aan testevenementen: aanpak uiteenlopend en doel vaak onduidelijk