Ga naar de inhoud
Rolex-ruzie

18 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor doodschieten Bas van Wijk

Links Bas van Wijk, Rechts verdachte Samir El Y. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Samir El Y. (21) voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. El Y. loste op 8 augustus vorig jaar drie schoten op een strandje in Amsterdam. Daarbij kwam Van Wijk om het leven.

El Y. uit Hoofddorp wordt verdacht van 'gekwalificeerde doodslag'. Daarvan is sprake als aan de doodslag een ander strafbaar feit vooraf is gegaan.

Aanleiding van de schietpartij op het strandje bij de Nieuwe Meer zou een ruzie om een nep-rolex zijn geweest. El Y. was met een grote groep aan het zwemmen en aan het zonnen toen er 'een soort van spanning' ontstond met een andere groep jongeren, waar ook het slachtoffer deel van uitmaakte. 

Nabestaanden
Lees ook:
Nabestaanden doodgeschoten Bas van Wijk: 'Voor ons is hij een held'

"Toen heb ik een keuze gemaakt om naar het horloge te vragen, ging niet om geld maar om opwinding, om hem te vernederen", zei hij vanmorgen in de rechtbank.

Toen hij het horloge niet kreeg, besloot hij zijn vuurwapen te pakken. Aanvankelijk schoot hij in het water, later in het lichaam van het slachtoffer. El Y. had het wapen twee weken in bezit en vertelde er nooit eerder mee te hebben geschoten. 

Bekijk ook: Stille tocht voor Bas van Wijk

01:24
Een week na de dood van Bas werd in Badhoevedorp een stille tocht gehouden.

Volgens de officier van justitie overleed Van Wijk aan een schotwond in zijn borst. De kogel kwam in zijn long terecht en er werd een slagader geraakt. De officier van justitie eiste geen veroordeling vanwege moord, omdat er geen bewijs is dat El Y. naar het strandje kwam om iemand van het leven te beroven.

De dood van Bas heeft de levens van zijn familie 'verschrikkelijk overhoop gehaald', zei zijn vader vandaag in de rechtbank. "Mijn kinderen zijn voor het leven getekend. Elke dag mis ik Bas. Hij was altijd een heel lieve jongen. Het ongeloof dat hij er niet meer is, wordt alleen maar groter."