Ga naar de inhoud
Slachtofferverklaring

Nabestaanden doodgeschoten Bas van Wijk: 'Voor ons is hij een held'

Rechtbanktekening van Samir El Y. Beeld © ANP

De vader, broer en zus van de doodgeschoten Bas van Wijk hebben een slachtofferverklaring voorgelezen in de rechtbank van Amsterdam, waar de 20-jarige Samir El Y. terechtstaat. Bas was iemand die niet tegen onrecht kon, memoreerde zijn vader. "Hij is op een weerzinwekkende manier van ons afgenomen."

El Y. uit Hoofddorp wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Na een waarschuwingsschot in het water schoot hij twee keer op het slachtoffer.

In zijn slachtofferverklaring richtte de broer van Bas het woord vanmiddag tot de verdachte. "Mijn broertje heeft jou niks gedaan", zei hij. "Niemand heeft jou wat gedaan, jij bent knettergek."

'Voor altijd een held'

De dood van Bas heeft de levens van zijn familie 'verschrikkelijk overhoop gehaald', zei zijn vader. "Mijn kinderen zijn voor het leven getekend. Elke dag mis ik Bas. Hij was altijd een heel lieve jongen. Het ongeloof dat hij er niet meer is, wordt alleen maar groter."

"Ik had nooit kunnen bedenken dat mijn broer op zo'n gruwelijke en zinloze wijze om het leven zou komen", zei Bas' zus. "Het overlijden van Bas laat een onbeschrijfelijk groot verlies achter. Hij zal voor zijn familie altijd een held blijven."

Verslaggever Geert Gordijn is bij de zaak aanwezig, volg zijn updates via Twitter:

Volgens het Openbaar Ministerie wilde Van Wijk voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex.

'Ik voelde me niet veilig'

El Y. ontkent dat het hem te doen was om een horloge, terwijl hij wel meermalen om het horloge vroeg. "Het wapen nam ik mee, omdat ik me niet veilig voelde. Het was totaal niet mijn bedoeling een horloge af te pakken. Het was een ruzie die uit de hand liep. Ik wilde indruk maken in plaats van weglopen. Ik kan het niet zo goed uitleggen", antwoordde El Y. op vragen van de rechtbank.

El Y. had het wapen twee weken in bezit en vertelde er nooit eerder mee te hebben geschoten. 

Schutter
Lees ook:
Schutter bekent doodschieten Bas van Wijk: 'Wilde indruk maken'

Vanmiddag komt het OM met de strafeis. De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Bekijk ook: stille tocht voor Bas van Wijk

01:24
Een week na de dood van Bas werd in Badhoevedorp een stille tocht gehouden.