Verbod opgeschort

Ook motorclub Caloh Wagoh is een verboden organisatie

19 april 2021 11:40 Aangepast: 19 april 2021 11:52
Een landelijk inval bij motorclub Caloh Wagoh in 2018. Bij een woonwagenkamp in Amersfoort werden auto's in beslag genomen. Beeld © ANP

Opnieuw is een motorclub verboden verklaard. Dit keer gaat het om motorclub Caloh Wagoh. Volgens de rechtbank gaat de club zich te buiten aan zeer ernstig, vaak dodelijk geweld en bedreigingen.

Daarmee is het bestaan van Caloh Wagoh in strijd met de openbare orde, aldus de rechtbank. Het verbod geldt ook voor de lokale chapters.

Het Openbaar Ministerie had in een civiele procedure een verbod op de club gevraagd, omdat deze volop is verwikkeld in zware misdaad en zich schuldig maakt aan 'een stroom aan ernstig geweld'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het Caloh Wagoh-proces: moord op bestelling, handel en afpersing

Verbod wordt opgeschort

Caloh Wagoh tekent beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, liet de advocaat van de club weten. Het feitelijke verbod en de ontbinding van de club wordt daardoor opgeschort. Pas als er een onherroepelijke rechterlijke uitspraak ligt, in lijn met die van de rechtbank, is het verbod definitief.

Dat gegeven leidde tot verwarring op de parkeerplaats bij de gerechtsbunker in Amsterdam, waar de rechtbank het verbod uitsprak. De daar aanwezige politie wilde het verbod direct handhaven door enkele Caloh Wagoh-leden die de uitspraak hadden bijgewoond te dwingen hun clubhesjes (colors) uit te trekken. Dat weigerden zij. Hun advocaat legde ter plaatse uit dat de colors nog niet uit hoeven.

No Surrender, Hells Angels, Satudarah ook verboden

Justitie is al een tijd bezig motorclubs in Nederland weg te krijgen. In soortgelijke procedures zijn bij diverse rechterlijke instanties successen geboekt. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard.

De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en - met een enkele nuance - op Bandidos.

Ridouan Taghi

Er lopen nog ettelijke strafzaken tegen een aantal leden van Caloh Wagoh, waaronder het grote liquidatieonderzoek Eris. De oprichter van de club, Delano R., is daarin de hoofdverdachte. Hij zou een reeks opdrachten voor huurmoorden van Ridouan Taghi hebben aangenomen. Taghi is zelf het middelpunt van een ander groot liquidatieproces, Marengo.

Ter onderbouwing van het verbod haalde de rechtbank een reeks verdenkingen uit Eris aan, waaronder drie liquidaties. Tony de G., de kroongetuige in Eris, heeft uitvoerig over die moorden verklaard. Het proces tegen Delano R. en zijn medeverdachten gaat in augustus inhoudelijk van start.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore