Ga naar de inhoud
Broodfokhandel

Illegale hondenhandel Marktplaats: 'Intens dierenleed zorgt voor intens mensenleed'

Het protest van House of Animals bij het hoofdkantoor van Marktplaats in Amsterdam. Beeld © Thomas Schlijper

House of Animals protesteert vanochtend in Amsterdam tegen illegale hondenhandel op Marktplaats. De dierenwelzijnsorganisatie heeft honderd lege hondenmanden uitgestald voor het hoofdkantoor van Marktplaats. Die staan symbool voor overleden puppy's.

House of Animals wil dat Marktplaats stopt met het faciliteren van de illegale hondenhandel door advertenties van zogeheten broodfokhandelaren te weren. 

Wat is een broodfokhandelaar?

Broodfokhandelaren fokken hun hondjes niet zelf. Ze kopen puppy's bij een fokboerderij of een soort kofferbakverkoop in Oost-Europa. Om het welzijn van dieren geven ze niets, zegt dierenrechtenactiviste Karen Soeters van House of Animals.

"De puppy's die worden verkocht bij kofferbakverkopen zijn afkomstig van moederhonden die in zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk jongen op de wereld moeten zetten. Ze leven vaak in donkere stallen, de puppy's worden op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben. Zo worden ze niet of slecht ingeënt tegen ziektes als hondsdolheid en het voor honden dodelijke parvovirus."

"Een van de grootste broodfokhandelaren in Nederland is met dertig verschillende accounts actief op Marktplaats, met soms wel dertig verschillende nestjes tegelijk", zegt Soeters. "Wanneer je als consument op zo'n account klikt, denk je misschien nog: dat is een particulier. Marktplaats zou verantwoordelijkheid moeten nemen en het broodfokhandelaren zo moeilijk mogelijk moeten maken."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer hondjes blijken doodziek door toename illegale puppyhandel

House of Animals schat dat jaarlijks 80.000 puppy's via 'puppyfabrieken' in Oost-Europa naar Nederland worden gebracht. Nederlandse handelaren verkopen de 'vaak doodzieke' dieren via Marktplaats aan 'nietsvermoedende hondenliefhebbers', aldus de organisatie. House of Animals deed eerder al aangifte tegen Marktplaats.

Marktplaats wil telefonisch niet reageren. Via een pr-bureau laat het bedrijf in een standaardreactie weten 'dat het alles doet wat in haar mogelijkheden ligt om dierenwelzijn te bevorderen'. "Helaas is er ook een kleine groep gebruikers die probeert misbruik te maken van het platform. Dit heeft onze nadrukkelijke aandacht."

Hond
Lees ook:
Hond kopen? Dierenorganisaties starten hondenmarktplaats FairDog

Intens mensenleed

"Marktplaats belooft al jaren beterschap, maar in de praktijk komt er niets van terecht", zegt Soeters. "Deze handel zorgt niet alleen voor intens dierenleed, maar ook voor intens mensenleed. Mensen die hun hond kopen via Marktplaats hebben zelf een verantwoordelijkheid, maar deze handelaren gaan ongelooflijk gewiekst te werk. Hondeneigenaren die ontzettend hun best doen, vinden hun pup soms al een paar dagen later dood in zijn mand."

Dat overkwam bijvoorbeeld ook Natasha. Haar pup Djezzy overleed al binnen twee maanden, vertelt ze in deze video:

Natasha kocht pup via internet: 'Thuis al direct aan het hoesten'

02:52
Omdat de vraag naar puppy's groot is, halen steeds meer mensen deze bij een niet erkende fokker. Natasha heeft daar spijt van.

Volgens House of Animals spelen de broodfokhandelaren in op de door de coronacrisis sterk toegenomen vraag naar puppy's. De campagne wordt gesteund door dierenartsenvereniging Caring Vets. Die wijst erop dat zij al vaak melding heeft gemaakt van de malafide puppyhandel bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zonder gevolg.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?

Om niet het risico te lopen op een zieke pup is het verstandig op de volgende dingen te letten: je pup is ouder dan zeven weken, heeft een chip, is geregistreerd en heeft een paspoort. Check ook of de pup is ontwormd en ingeënt.

Zo voorkom je illegale hondenhandel:

  • Laat de hond voor de koop keuren door een dierenarts.
  • Koop nooit in een opwelling een hond.
  • Ga langs bij de handelaar of fokker van wie je de hond koopt.
  • Doe navraag over de herkomst van de hond.
  • Controleer de huisvesting van de hond en laat je goed informeren over de gezondheid van het dier.
  • Controleer of uw hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd. Het is dus niet genoeg dat de handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier geboren is of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Hierdoor kan de informatie later niet achterhaald worden, en blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is de hond niet gechipt en geregistreerd? Dan is degene waarvan je de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel.

Bron: NVWA