Ruzie om nep-Rolex

Schutter bekent doodschieten Bas van Wijk: 'Wilde indruk maken'

19 april 2021 10:07 Aangepast: 19 april 2021 12:03
Links Bas van Wijk, Rechts verdachte Samir El Y. Beeld © ANP

Samir El Y. (21), die terecht staat voor het doodschieten van Bas van Wijk (24) op 8 augustus vorig jaar, wilde met het vuurwapen 'indruk maken' op de groep jongeren waarmee hij ruzie kreeg. Dat zei hij vanochtend tegen de rechter.

Vandaag hoort de 21-jarige welke straf er tegen hem wordt geëist. El Y. heeft bekend dat hij op 8 augustus drie keer geschoten heeft op het strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Na een waarschuwingsschot in het water schoot hij twee keer op het slachtoffer. Veel mensen waren op dat moment aan het picknicken of zonnen en zagen het gebeuren.

De verdachte zei vanochtend tegen de rechter dat hij hoopt 'veel vragen' van de rechter en de officier van justitie te kunnen beantwoorden. "Wat ik ook zal zeggen, het zal het verdriet van de nabestaanden niet wegnemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte van moord op Bas van Wijk (24) vandaag voor de rechter: dit moet je weten

Ruzie om een nep-Rolex

Een ruzie om een nep-Rolex zou de aanleiding zijn geweest. Het was een warme dag, zei hij over die fatale dag. Hij was met een grote groep aan het zwemmen en aan het zonnen toen er 'een soort van spanning' ontstond met een andere groep jongeren, waar ook het slachtoffer deel van uitmaakte. "Toen heb ik een keuze gemaakt om naar het horloge te vragen, ging niet om geld maar om opwinding, om hem te vernederen."

Toen hij het horloge niet kreeg, besloot hij zijn vuurwapen te pakken. Aanvankelijk schoot hij in het water, later in het lichaam van het slachtoffer.

Verslaggever Geert Gordijn is bij de zaak aanwezig, volg zijn updates via Twitter:

Stille tocht

De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. In zijn woonplaats Badhoevedorp werd een stille tocht gehouden en op het Museumplein kwamen tientallen mensen bijeen om te demonstreren onder het motto 'Gerechtigheid voor Bas':

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore