Ga naar de inhoud
Woningnood

Provincies in het noorden en Flevoland kunnen 220.000 extra woningen bouwen

Bouwvakkers aan het werk op een dak in Woudsend. Beeld © ANP

Goed nieuws in tijden van woningnood: de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen kunnen ongeveer 220.000 woningen meer bouwen dan eerder bekendgemaakt. Voorwaarde: een snellere spoorverbinding met de Randstad.

Ook moeten al bestaande verbindingen met de rest van het land worden verbeterd.

Dat staat in het plan 'Bouwstenen voor het Deltaplan', dat de vier provincies samen met de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden vandaag presenteren aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet.

Bovenop de 100.000

Volgens het plan is het mogelijk 220.000 extra woningen te bouwen, bovenop de 100.000 woningen die al in de vier provincies op de planning staan. Het gaat om:

  • 45.000 huizen in Drenthe
  • 80.000 in Flevoland 
  • 45.000 in Friesland
  • 50.000 in Groningen
Frustratie
Lees ook:
Frustratie bij woningzoekenden: de helft heeft moeite met vinden betaalbaar huis

De provincies stellen wel als vereiste voor de extra woningen dat de bereikbaarheid tussen Noord-Nederland en de Randstad wordt vergroot. Daarvoor zien ze graag investeringen in de bestaande spoorlijnen, maar ook in nieuwe spoorlijnen zoals de Lelylijn (40 minuten reistijdwinst) en de Nedersaksenlijn (tussen Enschede en Groningen).

Het plan beraamt de investeringen voor de infrastructuur op 9,5 miljard euro.

'Deltaplan voor en van het Noorden'

De Tweede Kamer stemde in december 2020 in met de opdracht voor het 'Deltaplan voor en van het Noorden', een plan om wonen en werken in het noorden van het land aantrekkelijker te maken.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.