21-jarige Samir El Y.

Verdachte van moord op Bas van Wijk (24) vandaag voor de rechter: dit moet je weten

19 april 2021 05:59 Aangepast: 19 april 2021 07:03
Bas van Wijk (24) kwam vorige zomer om het leven bij een schietincident. Beeld © ANP

De 21-jarige man die ervan verdacht wordt vorige zomer de 24-jarige Bas van Wijk te hebben doodgeschoten, moet vandaag voor de rechter verschijnen. De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging in Nederland.

Bas van Wijk werd vorige zomer op klaarlichte dag doodgeschoten bij een recreatiepark in Amsterdam. Hij zou hebben willen voorkomen dat een Rolex-horloge van een vriend gestolen werd. Dit kostte hem uiteindelijk zijn leven. Later bleek het om een nep-horloge te gaan.

Drukbezocht recreatiegebied

De schietpartij gebeurde bij de drukbezochte Park de Oeverlanden aan recreatieplas de Nieuwe Meer. Veel mensen waren op dat moment aan het picknicken of zonnen en zagen het gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stille tocht voor doodgeschoten Bas (24): 'Lieve jongen en soms knettergek'

Vlak na de schietpartij werden vijf mannen gearresteerd. Een van hen bekende te hebben geschoten. Deze man, de 21-jarige jarige Samir El Y., moet vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Hij is aangeklaagd voor onder meer moord, afpersing en vuurwapenbezit.

Meerdere scenario's

Lange tijd was onduidelijk wat er precies gebeurd was. De politie ging uit van meerdere scenario's. Tijdens de rechtszaak vandaag komt er mogelijk meer duidelijkheid over de precieze toedracht van de schietpartij.

Ook zal het Openbaar Ministerie (OM) bekendmaken wat de strafeis tegen Samir El Y. wordt. Donderdag komt de verdachte opnieuw voor de rechter.

Stille tocht

De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. In zijn woonplaats Badhoevedorp werd een stille tocht gehouden en op het Museumplein kwamen tientallen mensen bijeen om te demonstreren onder het motto 'Gerechtigheid voor Bas':

Onderzoek

Samir El Y. werd eind vorig jaar opgenomen voor onderzoek. Zijn advocaat liet toen aan RTL Boulevard weten dat het ging om een 'observatieonderzoek' bij ForCa, een soort Pieter Baan Centrum voor jongeren.

"Het onderzoek is vergelijkbaar met het onderzoek voor volwassenen in het Pieter Baan Centrum en duurt ongeveer acht weken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: Bas van Wijk doodgeschoten na irritatie tussen twee groepen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore