Ga naar de inhoud
Nationale telling

Nog nooit zoveel bijen geteld en dat is goed nieuws

We zetten ons steeds meer in voor de bij. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

Bij de vierde Nationale Bijentelling is dit weekend een recordaantal bijen geteld. Meer dan 9000 mensen noteerden tot nu toe zo'n 168.000 bijen. "Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten", zien experts.

Vorig jaar werden er zo'n 130.000 bijen geteld door ruim 10.000 mensen. Het opnieuw hoge aantal tellers dit jaar is goed nieuws voor de wilde bij, zegt bijenexpert bij Naturalis Koos Biesmeijer. 

Belangrijk

Heel veel bijensoorten worden al jarenlang bedreigd. Dat is zorgelijk, want bijen leveren een grote bijdrage aan onze natuur. Zo dragen ze bij aan de biodiversiteit van bloemen en planten, maar ook van dieren in de natuur. 

Update cijfers bijentelling 19 april 2021

RTL Nieuws meldde gisteren dat er nog nooit zoveel bijen geteld zijn. Meer dan 9000 mensen noteerden 168.000 bijen. Vorig jaar waren dat 130.000 bijen door ruim 10.000 mensen.

Dat aantal blijk niet te kloppen. De Nationale Bijentelling telde op haar website aanvankelijk bijen en zweefvliegen bij elkaar op. Daardoor leek het aantal bijen toegenomen. In werkelijkheid is het aantal bijen gestabiliseerd. In 2020 werden er in totaal 217.000 bijen en zweefvliegen geteld. In 2021 zijn dat er tot nu toe 200.000. 

 

De gegevens van deze editie moeten nog nauwkeurig geanalyseerd worden, maar Biesmeijer heeft niet de indruk dat sprake is van een achteruitgang van bijen in het stedelijk gebied. "Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor bijen. Niet alleen hebben veel gemeenten hun maaibeleid verbeterd, ook veel tuineigenaren hebben meer aandacht besteed aan een natuurlijke en bijenrijke tuin."

Zoals meer groen en bloemen, minder tegels en een bijenhotel hebben veel tuinen aantrekkelijker gemaakt voor bijen.

Bekijk ook: nachtvorst in de lente

01:03
Nachtvorst in de lente komt deze dagen regelmatig voor. Zo beschermen fruittelers hun oogst.

Honingbij 

Net als de voorgaande drie jaar staat de honingbij met stip op één als meest getelde soort, met meer dan 45.000 getelde individuen. Op veel plekken in de stad hebben hobby-imkers kasten staan en hun bijen waaieren over de woonwijken uit.

De rosse metselbij staat net als vorig jaar op de tweede plek. De gehoornde metselbij is dit jaar van het podium gestoten door de aardhommel.
 

Half
Lees ook:
Half miljoen bijen in beslag genomen, houder kon er niet goed voor zorgen