Crowdfunding geslaagd

270.000 euro opgehaald voor kinderen van Ruinerwold: 'Hartverwarmend'

18 april 2021 14:52 Aangepast: 18 april 2021 14:52

De teller van de crowdfundingsactie voor de Kinderen van Ruinerwold staat op 270.000 euro. Dat betekent dat het streefdoel, 30.000 euro per kind ophalen, is bereikt.

Het geld gaat via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold.

'Sprakeloos zijn we over dit fantastische resultaat', valt er op de site van de stichting te lezen. 'We zijn verrast en ontroerd dat zoveel mensen dit initiatief hebben omarmd om deze negen jongvolwassenen een steuntje in de rug te bieden.'

Wat is er gebeurd?

De vader van de kinderen, Gerrit Jan Van D., werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Maar de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat de strafvervolging van Van D. moest worden beëindigd omdat hij door zijn slechte gezondheid niet kan terechtstaan.

Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Door de beslissing van de rechtbank kwam de man op vrije voeten. Advocaat Corinne Jeekel heeft inmiddels laten weten namens de oudste vier kinderen een civiele procedure te willen beginnen tegen hun vader.

De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019.

De inzamelingsactie begon vrijdagmiddag rond 14.30 uur en liep al vanaf het begin hard. Het bedrag is afkomstig van meer dan 10.000 donateurs. 

Hartverwarmend

De oudste kinderen kunnen het nog niet bevatten. Op de site staat: 'Het voelt als erkenning vanuit de maatschappij en wordt als hartverwarmend ervaren. Woorden schieten tekort. Heel hartelijk bedankt namens hen!'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat gaat vader Ruinerwoldzaak dagvaarding sturen

Naast donaties zijn er ook veel lieve en bemoedigende berichten binnengekomen. Deze worden gebundeld en aan de kinderen aangeboden. 

De crowdfundingsactie blijft de komende week nog doorlopen en daarna is het alleen nog mogelijk directe donaties te doen op de bankrekening van de stichting.

De afgelopen weken was het verhaal van de oudste vier, onder wie ook degene die alarm sloeg, te zien op televisie in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Documentairemaakster Jessica Villerius praat daarin met de drie inmiddels volwassen jongens en een vrouw nadat ze in 2019 door hen benaderd was omdat ze hun verhaal wilden doen. Miljoenen mensen keken naar de serie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore