Vanaf 28 april

Catshuisberaad: kabinet iets positiever over mogelijke versoepelingen

18 april 2021 17:45 Aangepast: 18 april 2021 18:50
Demissionair premier Rutte en minister De Jonge arriveerden bij het Catshuis Beeld © ANP

Het kabinet is na het Catshuisberaad iets positiever over mogelijke versoepelingen vanaf 28 april. Dat melden ingewijden aan RTL Nieuws. Dat betekent dat het afschaffen van de avondklok of het openen van de terrassen, een stap dichterbij is. Maar of de héle eerste stap in het openingsplan kan worden gezet, is nog niet duidelijk.

De eerste stap in het plan is het openen van de terrassen, het schrappen van de avondklok en het verruimen van de bezoekersregeling. Ook zou er vanaf 28 april wat meer mogelijk moeten worden voor de detailhandel.

Positiever

Of deze eerste stap volledig kan worden genomen, is nog niet zeker. Maar het kabinet is wel positiever geworden over mogelijke versoepelingen, zo valt te horen.

Morgen zijn er nog allerlei overleggen. Dinsdag hakt het kabinet de knoop definitief door en wordt er weer een coronapersconferentie verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet

Coronabesmettingen 

Afgelopen week stegen de coronabesmettingen weer wat ten opzichte van de week ervoor, toen het gemiddelde iets daalde. Tot nu toe werden de gewenste versoepelingen dan ook steeds uitgesteld.

Vandaag bleek dat de bezetting van de ziekenhuizen sinds twee weken min of meer gelijk blijft. 

Rutte was nog somber

Demissionair premier Mark Rutte zei eerder nog somber te zijn over de kansen voor versoepeling. "Nu staat er met potlood 28 april in de agenda, dat gaat er ook zo weer uit als het dan niet kan. Anders wordt het 3 mei of 6 mei, en als dat niet kan 13 mei", zei hij afgelopen vrijdag.

Ondanks de oplopende besmettingen riep Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad op om vanaf 28 april toch te versoepelen. "Zeker in de buitenlucht", zei hij vanochtend bij WNL op Zondag. "Je geeft daarmee geweldig veel ruimte aan de samenleving. En dat is echt nodig."

538 Oranjefeest

Het kabinet lijkt vooralsnog het Fieldlab-evenement 538 Oranjedag door te willen laten gaan. Maar er wordt de komende tijd nog wel gesproken met de gemeente en de organisatie. 

Het proefevenement van Radio 538 waar 10.000 mensen welkom zijn, ligt flink onder vuur. Een petitie van zorgpersoneel om het feest niet door te laten gaan, is massaal ondertekend. Critici noemen het feest een 'ondoordacht pseudo-experiment' en stelt dat de zorg wordt geminacht.

Bekijk ook: De Jonge over het openingsplan

Piek in ziekenhuisopnames voorbij? Dan komt de eerste stap van het openingsplan, zegt De Jonge.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore