Ga naar de inhoud
Felle discussie

Boosheid om 538-proefevenement, maar Arthur gaat gewoon: 'Volop genieten'

Arthur heeft zin in Oranjedag. "Volop genieten." Beeld © Eigen foto

Een groot feest met duizenden mensen, op 400 meter afstand van het ziekenhuis: goed plan of asociaal? De discussie rondom Oranjedag in Breda wordt steeds heviger. Maar Arthur gaat gewoon. "Ik ga er volop van genieten."

Oranjedag is een Fieldlab-proefevenement van Radio 538. Het vindt plaats op 24 april voorafgaand aan Koningsdag in Breda. Het aangekondigde feest voor 10.000 mensen wordt online door een steeds groter groeiende groep afgekeurd. Een petitie is al ruim 125.000 keer ondertekend.

Als het aan Arthur ligt, staat hij komende zaterdag te dansen tussen duizenden andere feestgangers op Oranjedag. Hij heeft er, ondanks de kritiek, alleen maar 'heel veel zin in'.

"Kijk", zegt hij. "Ik sta er als volgt in: de regering heeft gezegd dat het de goede kant op gaat en we dingen moeten uitproberen. Eén van die dingen is zo'n event."

Petitie
Lees ook:
Petitie van zorgmedewerkers tegen 538-feest massaal ondertekend

Dat wil niet zeggen dat Arthur, advocaat van beroep, zich gaat misdragen. Integendeel: "Ik vind het belangrijk dat we ons met zijn allen aan de regels houden. Dat moet altijd."

Asociaal

Toch is lang niet iedereen in Nederland het met Arthur eens. 'Dit is een klap in het gezicht van veel ondernemers die niets mogen', klinkt het op Twitter. En: 'Dit is ronduit asociaal, naar het zorgpersoneel maar evengoed naar de lokale horeca en nog niet-gevaccineerde zwakkeren.'

Hol van de leeuw

Hoe is die woede te verklaren? "Dit feest bevindt zich in het hol van de leeuw", zegt Kees van den Bos, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht. "Het feest wordt gevierd op steenworpafstand van de plek die symbool staat voor corona: de intensive care. En het zit ook nog eens heel dicht op de Bredase horeca die al maanden dicht zitten."

Het kan niet anders dan dat hier conflicten ontstaan, zegt Van den Bos. "Er is hier sprake van een klassiek sociaal dilemma, waarbij de betrokkenen allemaal vanuit hun eigen situatie en bubbel beredeneren."

Confrontatie

"Ziekenhuismedewerkers worden al ruim een jaar lang geconfronteerd met zieke en stervende Covid-patiënten. Maar jongeren zitten al ruim een jaar lang op hun kamer en worden geconfronteerd met verveling, met muren die op hen af komen. En de horeca voelen zich gefrustreerd omdat ze maar niet open mogen." Daar komt bij dat mensen zichzelf voeden met berichten en meningen die hun eigen visie ondersteunen.

Petitie 100.000 keer getekend

De petitie is gestart door onder anderen Rogier Crolla, arts in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij noemt het feest een 'ondoordacht pseudo-experiment' en stelt dat de zorg wordt geminacht.

Tegen RTL Nieuws zei hij: "Ik wil het publiek, de artiesten en 538 hun feest niet afnemen, ik wil geen groepen tegen elkaar opzetten, maar ik wil zeggen dat dit niet de juiste tijd en het juiste moment is en dat de prioriteiten anders moeten liggen. Vaccineer, vaccineer, vaccineer en vaar één koers. Dat is beter voor onze gezondheid én voor de economie."

Bovendien wordt er gevreesd dat de zorg nog meer overbelast wordt als mensen onwel worden van drank- of drugsgebruik op het feest. "Dit is een slag in het gezicht van de zorg en de patiënten."

De petitie was vanochtend al door ruim 100.000 mensen ondertekend. Het ziekenhuis laat weten dat de petitie een eigen initiatief is van het personeel, maar 'we herkennen ons in het statement', zegt een woordvoerder van het Amphia Ziekenhuis. "We hebben er vraagtekens bij gezet en hier aandacht voor gevraagd bij de burgemeester."

'Dit is een wetenschappelijk experiment'

De burgemeester van Breda, Paul Depla, laat via een woordvoerder aan RTL Nieuws weten dat de gemeente wil helpen bij de realisatie van de doelstellen van de Fieldlab-evenementen. "Het doel van deze onderzoeken is om wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden."

Het is volgens Depla 'een volgende stap' naar het openen van de samenleving. "Daar werken we graag aan mee."

Over de maatschappelijke onrust en de vele handtekeningen onder de petitie, zegt de burgemeester: "Het kabinet is initiatiefnemer van de Fieldlabs. Daarom hebben we bij het kabinet de vraag voorgelegd of zij er nog steeds achterstaan het onderzoek te laten plaatsvinden. We wachten op een antwoord."

Afgunst of niet?

Wat volgens hoogleraar Kees van den Bos ook niet helpt, is dat de situatie al heel lang voortsleept. "Vorig jaar was dit feest meteen asociaal, daar zouden de meeste mensen het wel over eens zijn", zegt Van den Bos. "Nu zijn er ook mensen die denken: ik kan best op een veilige manier mijn pleziertjes beleven, want de testevenementen zijn succesvol gebleken."

Van den Bos denkt dus dat het niet alleen met afgunst te maken heeft, maar: "Er botsen hier verschillende realiteiten."

Meer
Lees ook:
Meer dan 15.000 euro geboden voor tickets Oranjedag 538

Organisator Radio 538 'betreurt de ophef die is ontstaan', zo laat een woordvoerder desgevraagd in een schriftelijke reactie weten. 'We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat. 538 Oranjedag in Breda wordt georganiseerd in het kader van een reeks Fieldlab-experimenten. Dit gebeurt met goedkeuring van het kabinet en gemeente Breda is graag gaststad.'

Zolang Fieldlab en de overheid achter de organisatie staan, blijft Radio 538 het experiment voorbereiden en voelt de organisatie zich 'vereerd' dit te mogen doen.

Begrip voor de petitie

Arthur begrijpt dat de petitie is gestart. "Die medewerkers worden dagelijks geconfronteerd met die vreselijke ziekte. Die zien de mensen de ic op gaan, die zien mensen overlijden, en die denken: hiernaast wordt een feestje georganiseerd."

Maar schuldig voelt Arthur zich niet, 'met alle respect voor iedereen die met de ziekte te maken heeft'. "Mij is de mogelijkheid gegeven om een feestje te vieren, ik heb die met beide handen aangegrepen."

Stapje

Bovendien denkt Arthur: het is uiteindelijk de bedoeling dat we teruggaan naar normaal. "Dat zal via een bepaalde route moeten gebeuren. Als uit dit testevenement naar voren komt, dat er iets verschrikkelijks kan gebeuren, dan weten we dus dat we terug bij af zijn. Er zijn allerlei andere evenementen ook goed gegaan met 5000 man."

Het ziekenhuispersoneel en de patiënten zien het feest wellicht als een minachting, voor Arthur is het 'een volgend stapje'.

Bekijk ook: Experiment of feestje? 'Fieldlabs zijn een risico'

01:56
3000 gelukkigen mochten deze week in Utrecht naar de kroeg. Het is een van de vele experimenten waarbij mensen met een negatieve coronatest weer iets mogen ondernemen. Maar het OMT en andere virologen zijn kritisch.